Türkiye Savaş’ı Kaybetti – Gökhan Baykal

Türkiye Savaş’ı Kaybetti *

Türkiye Savaş’ı kaybetti aziz dostlar. 1942 ‘de İstanbul’da doğan Savaş Dinçel, 20 Aralık 2007’de geçirdiği iç kanama sonucu hayatını yitirdi.

Böyle, haber ajansı gibi bir giriş yaptıktan sonra kendi lisanıma hemen u dönüşü yapıyorum. Ne diyorlardı ajanslar Savaş Usta için? “Ünlü sanatçı Savaş Dinçel hayatını kaybetti…” Peki, aslında kaybeden O muydu yoksa Türkiye miydi? Bence Türkiye’ydi dostlarım. Hayatının tamamını sanata adayan bir insanı,  bir sanatçıyı kaybetti güzel ülkem. Hayatın cilvesi diye bir laf vardır ya hani, işte tam da böyle bir durum bu acı haber. Daha dün TV de gördüğünüz kişinin, ertesi gün ölüm haberini yine aynı aletten duyup gözyaşlarına boğulmak hem de bir bayram arifesinde… Peki, kimmiş Savaş Dinçel? Niye ölüm haberi beni gözyaşlarına boğmuş ve bu yazıyı yazmaya itmiş? Bu soruların cevabını  65 yıllık koca bir ömrü 3–5 satıra sığdırarak anlatmaya çalışacağım.

1942 yılında İstanbul’da dünyaya geldi usta oyuncu, Koca Ragıp Paşa İlkokulu’nda, İstanbul Erkek Lisesi’nde ve İstanbul Belediyesi Konservatuarı Tiyatro bölümünde okudu. Tiyatro okurken çizerliğe merak sardı ve karikatürler çizmeye başladı. Yani işin özü, tüm hayatı sanattan ibaretti usta oyuncunun. 1962 senesinden beri sahnelerdeydi derken 80 sıkıyönetimi ile tiyatrodan uzaklaştırıldı. Tiyatrodan uzakta kaldığı bu dönemlerde Güldürü Eğitim Merkezi’nde karikatüristlik yapmaya başladı. Daha sonra Günaydın’da karikatür çizmeye devam etti ve nihayet Danıştay’ın kararıyla sahnelere geri döndü. İki tane karikatür sergisi açtı. Hamlet, Vişne Bahçesi, Godot’u Beklerken, Keşanlı Ali Destanı, Yaprak Dökümü, Artiz Mektebi, Küçük Prens ve daha birçok oyunda rol aldı ve nicelerini yönetti. Bunlarla yetinmedi Uçurtmanın Kuyruğu, Gürültülü Patırtılı Bir Hikâye, Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye adlı tiyatro oyunlarını yazdı. Sinema filmleri ve TV dizilerinde rol aldı. En bilindik sinema filmleri arasında İsmet İnönü olarak karşımıza çıktığı “Kurtuluş” ve “Cumhuriyet”, “Ağır Roman”, “Dar Alanda Kısa Paslaşmalar”, “Eve Dönüş” ve “Hababam Sınıfı Güle Güle” sayılabilir. Dizileri arasında; Bizimkiler, Oğlum Adam Olacak, Ekmek Teknesi, Sessiz Gemiler gibi birçok yapım bulunuyor. Ve son olarak bahsetmek istediğim özelliği ise can dostu Müjdat Gezen’le beraber “Çizgilerle Nazım Hikmet” adlı bir çizgi roman kitabı çıkararak büyük usta Nazım Hikmet’i anması, tabi ki bu kitap zamanında her aydının  kitabının başına gelen bir sorunla karşılaştı ve yasaklandı ama şu aralar tekrar  yayınlandı.

Kitabı tüm aziz dostlara tavsiye ediyor, Nazım Usta’yı da doğumunun 106. yılında saygıyla andıktan sonra bu ay ki yazıma son veriyorum…

*https://issuu.com/azizm/docs/edergiocak2008

Bunu paylaş: