Kitapçı: Dost Körpe – Günah Yiyen

1970’lerde doğan ve 12 Eylül sonrasının süpürülmüş sosyolojisinde ürettiği, ideolojik söylemleri yok ya da örtülü olan edebiyat kuşağının, toplumculuk sevdalılarınca – kimi zaman haklı olarak – hırpalandığı bir eleştiri ortamında, söz konusu kuşağın pek çok yetkin ve de özgün kaleminin bağırış çağırış arasında hak ettiği ilgiyi görebildiği şüpheli. Bizce bu yetkin azınlık toplamında yer alan, muhtemelen hak edilen bir ilgi ile de zerre ilgilenmeyen Dost Körpe’nin öyküleri, öykü çöplüğüne dönüştürülerek edebiyatsızlaştırılan yazın sahasında, anlam gücüyle, ilgiyi giderek daha çok hak ediyor.

Pek çok dergide yayınlanan çalışmaları ve ardından gelen öykü dalında Yunus Nadi Ödülü ile 1990’lara “hızlı” bir giriş yapan Körpe’nin 1993’teki Zaman Sona Ermeli’nin ardından 1997’de Metis’ten çıkan Günah Yiyen’i, nasıl olur da ikinci bir baskıyı göremez dedirten öyküleriyle adeta nadire kabinesi etkisi yaratıyor. Biçimsel olarak bir bütünlükten çok zenginlik sunan Günah Yiyen, sabırlı meraklısına gayet de incelikli “toplumcu” zeminler de sağlıyor. Öyle ki, Dünyanın En Kötü Öyküsü başlığı altında, şimdilerde hırslı bir öncü olma edasıyla yapılan edebiyat eleştirilerinin yaklaşık çeyrek asır önce ustaca yapıldığını görmek ve de tüm bunların bir işe yarayamadığının farkına varmak rahatsız edici bir his yaratıyor. Günah Yiyen’in biçimsel arayışları, içerik babında ise bütünlüklü bir resme bürünüyor. Hiçlik ve varoluşçuluğun dilemma dolu mücadelesi şeklinde de özetlenebilecek söz konusu içeriği en doğru ifadeyle yorumlamak gerekirse belirsizlik ve beklenti sözcükleri bir adım önde. Pekâlâ, belirsizliğe övgü olarak da değerlendirilebilecek içerikteki öyküler, var olabilme gayesinde belirsizliğin tetiklediği eylem ve düşüncelerin sağladığı devinimin mecburiyetine işaret ediyor.

Şimdilerde daha çok çevirmen nitelemesiyle dikkat çeken ve başta H. P. Lovecraft olmak üzere P. B. Shelley ve W. Blake gibi pek çok nokta atışı yazarı ve yapıtı Türkçeye kazandırarak edebiyat uzamımızı genişletirken, 1998’de Kıyı ve 2010’da distopik bilimkurgusu Nötralizör ile özgün üretimlerini aralıklarla sürdüren Dost Körpe’nin yaratıcı özüne uğramak adına Günah Yiyen doğru bir durak.

Bunu paylaş: