4. Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali Üç Günlük Programın Ardından Ödül Töreniyle Sona Erdi

Azizm Sanat’tan Onur Keşaplı‘nın yönetmenliğinde, Uşak Üniversitesi İletişim Topluluğu‘nca 12-13-14 Aralık 2017 tarihlerinde dördüncüsü düzenlenen Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali, üniversitenin 1 Eylül Yerleşkesi’ndeki 6 mekânda 88 film gösterimi ve 11 etkinliği kapsayarak yoğun ilgi gören dopdolu üç günlük programın ardından düzenlenen kapanış ve ödül töreniyle sona erdi.

12 Aralık’ta, Ramazan Kılıç’ın Penaber ve Onur Yağız’ın Toprak adlı filmleriyle açılışı yapılan festivalin ilk gününde, Mustafa Kemal Paşa Amfisi programı kapsamında video/fotoğraf sanatçısı Tahir Ün’ün yürütücülüğünde hazırlanan ve 25 yapıtı içeren Uluslararası VideoArt.Ist V2 seçkisi izleyiciyle buluştu. Devamında Doğu Yücel’in senaryo yazarlığı üzerine gerçekleştirdiği söyleşi ve geçtiğimiz ay Can Yayınları’ndan çıkan yeni romanı Kimdir Bu Mitat Karaman? vesilesiyle düzenlenen imza günü sonrası SİYAD üyesi Rıza Oylum, “Hollywood Karşısında Ülke Sinemaları” başlıklı paneliyle ulusal bir sinematografinin gereksinimlerine değindi.

Atölyeler olaraksa Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi stüdyolarında İranlı yönetmen Farhad Eivazi’nin iki gün süren “Kısa Film Yapım Yönetim Atölyesi” ve senarist Yetkin Yüksel’in üç gün süren “Senaryo Yazarlığı Atölyesi” öğrencilerin katılımıyla başladı.

Festivalin ikinci günü olan 13 Aralık’ta Mustafa Kemal Paşa Amfisi’nde, ön seçici kurul üyesi ve Antalya Sinema Derneği Başkanı Sidar Serdar Karakaş’ın yürütücülüğünde “İyi Kısa Film Yapmanın İpuçları” başlıklı sunum, finalist sanatçıların katılımıyla açık oturuma dönüşerek sinemaseverlerle buluştu.

Ardından İran’ın Azerbaycan bölgesinde çekilen 10 filmin izleyiciyle buluşması sonrası atölye yürütücülerinden Farhad Eivazi, İran sineması üzerinden hareketle iki ülke sinemasının benzerlikler ve farklılıklar üzerinde durdu. Festivalde ön elemeyi geçen filmlerin üç gün boyunca gösterildiği Uşak Üniversitesi Sinema Salonu’nda, etkinliğin ikinci gününde ana seçici kurul üyesi Süleyman Demirel’in, aralarında Short of the Week platformunda gösterime giren ilk Türk filmi Asfalt‘ın da olduğu ödüllü dört filminin retrospektif gösterimi gerçekleşti.

Festivalin son günü olan 14 Aralık, Mustafa Kemal Paşa Amfisi’nde gerçekleşen Dokuz Eylül Üniversitesi Film Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sabire Soytok’un “İran Sineması’nda Kadın” başlıklı masterclass etkinliğiyle başladı. Ardından finalist 16 filmin yönetmeninin katıldığı, festival yönetmeni ve ön seçici kurul üyesi Onur Keşaplı’nın Sidar Serdar Karakaş ile beraber yürüttüğü “Kısa Film Yönetmenleri Forumu” düzenlendi.

Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen ve sonrasında yayınlanan manifestodaki kararların Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali’nce yürürlüğe konulduğu forumda bu yıl, Türkiye’de kısa film ve kısa filmcilerin sorunlarının konuşularak geçen yılki manifestonun diğer festivallerce de uygulanması ile kısa film sahasının gelir kazanma ve özerklik noktalarında neler yapılabileceği üzerinde duruldu. Devamında Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi stüdyolarında Süleyman Demirel yürütücülüğünde verilen “Sinemagraf Atölyesi”nde öğrenciler ve sinemaseverler bu yeni görsel biçimi uygulama fırsatı yakaladı.

Önümüzdeki yıl uluslararası olması planlanan festivalin, Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan ve Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş’ın katılımıyla gerçekleşen kapanış töreninde ise 10 dalda Kanatlı Denizatı Ödülleri için yarışan 16 film arasında kazananlar duyuruldu. Tiyatro sanatçısı Cem Yiğit Üzümoğlu, edebiyatçı Doğu Yücel, eleştirmen Rıza Oylum, akademisyen Sabire Soytok, seramik sanatçısı Şirin Koçak Özeskici, yönetmenler Süleyman Demirel ve Tan Tolga Demirci’den oluşan ana seçici kurulun belirlediği sonuçlar şu şekilde:

Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması

En İyi Kurmaca Ödülü – Ormandaki İhtiyar, Yönetmen: Kardelen Eren

En İyi Belgesel Ödülü – Kenar Mahalle Manifesto, Yönetmen: Egemen Özcan

Ulusal Kısa Film Yarışması

En İyi Film Ödülü – Sirayet, Yönetmen: Nuri Cihan Özdoğan

En İyi Yönetmen Ödülü – Korku, Yönetmen: Cem Göksoy

En İyi Senaryo Ödülü – Dünden Kalan, Senarist: Salih Toprak

En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü – Korku, Görüntü Yönetmeni: Akın Çetin

En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü – Korku, Sanat Yönetmeni: Burcu Abik

En İyi Kurgu Ödülü – C.O.D., Kurgu: Onur Doğan

En İyi Ses Ödülü – Toprak, Ses Ekibi: Remi Chanaud, Nicolas Lagarenne, Charlotte Butrak, Benjamin Rosier

En İyi Oyuncu Ödülü – Sirayet, Oyuncu: Kemal Burak Alper

Bunu paylaş: