Azizm Sanat E-Dergi’nin 120. Sayısı Yayında

Azizm Sanat Örgütü’nün aylık yayını Azizm Sanat E-Dergi, Aralık 2017 tarihli 120. sayısıyla yayında. Yol Ayrımı ve Ayla eleştirilerinin yanı sıra sosyalist gerçekçilik üzerine kapsamlı bir makalenin yer aldığı bu sayıyla ilgili eleştiri ve görüşlerinizi bekliyoruz;

https://issuu.com/azizm/docs/azizmsanatedergi120

İçindekiler

Editörden s. 4

Sosyalist Gerçekçilik: “Büyük İnsanlık” Sanatını Arıyor – Efe Eğilmez s. 7

Şener Şen: Köprüden Önce Son Çıkış – Haydar Ali Albayrak s. 15

Gerçek Bir Olayın Sinemasal Sömürüsü: Ayla – Deniz Eren s. 28

Köpekbalığı – Özgür Keşaplı Didrickson s. 35

Sana – Nilgün Zülfü Işık s. 37

Mevsimler İçin – Kemal Hâtipoğlu s. 39

Esin Perime, İlay’a – Batuhan Suiçmez s. 40

***

Editörden

Basit anlamda iyilerin ve kötülerin yer aldığı bu dünyada taraf olmak bir zorunluluk halindedir. Seçimlerin dayattığı gereksinimler doğru algılandığında, sorumluluk bilinci ortaya çıkmaktadır. Bizler manifestomuzun yazıldığı ilk günden itibaren Azizm Sanat Örgütü olarak sorumluluğumuzun bilincinde, tarafımızı net bir şekilde ortaya koyarak mücadeleye giriştik. Samimiyetimizi hiçbir zaman kaybetmeden üretimde bulunduk. Popülizmin çekiciliğine aldanmadık, değerlerimizden taviz vermedik. Aksi halde başta kendimize sonra da bizimle aynı tarafta yer alan cesur, ilerici, aydın bireylere haksızlık etmiş, umutlarını yıpratmış olacaktık. Üretimlerimizin temelinde de yer alan daha yaşanabilir bir dünya umudunun inancı içinde 10. yılımızı doldururken, koruduğumuz bilinç ve hassasiyeti giderek güçlendireceğimizi bildirmekten onur duyuyoruz.

Aydınlanma değerlerinin ve o değerleri korumaya çalışan biz bireylerin, gericiler tarafından net olarak düşmanlaştırıldığını biliyor ve bu savaşa tarihin her döneminde tanıklık edip müdahil olma gayreti içine giriyoruz. Fakat aynı değerlere sahip olduğumuz söyleminde bulunan ve geniş (kemik) kitlelere ulaşan dergi ve çevreler bu somut savaşta, aynı cepheden kurşunlarını bizlere sıkmaktalar. Şahit olduğumuz yalancı söylemler, kişisel çıkarlar tarihsel süreçte unutulmadığı gibi aynı yapıların zaman içerisinde yok oluşlarına tanıklık ettik ve edeceğiz. Turgut Uyar’a ait olmayan sözleri, Turgut Uyar imzasıyla kapak yapanlardan, Nazım Hikmet’i ikon haline getirenlerden, Âşık Veysel’i kendisine ait olmayan sözler ile yayınlayanlara kadar, kısacası popülist kaygının gözler önüne serilen hatalarına şahit olduğumuz birçok farklı kirlilik var. Burada ki asıl amacımız kimselere saldırmak veya yapılan hataları göz önüne çıkarmak değildir. Unutulmamalıdır ki üstlenilen sorumluluk yeni bir dünya umudunu güçlendirmek adına bir girişimdir ve alay etmeye gelmeyecek bir ciddiyet temeline dayanır. Özen göstermeli ve söylemlerimiz ile pratiğimizi asla ayırmamalıyız. Popülizm hatasına düşüp, ‘bilgi kirliliğinin mağduruyuz’ gibi ifadeler, yapılan işin ciddiyetsizliğinin ve samimiyetsizliğinin net bir göstergesidir. Bu sebeple örgütümüz aydınlanma cephesinde gerçekleştirme gayretinde bulunduğu sanat temelli bir direnişin önemini daha iyi anlıyor ve vicdan pazarlayıcıların yanında ki özel varlığımızı gözler önüne seriyoruz.

Azizm Sanat Örgüt’ü olarak sanatın her alanında şahit olduğumuz baskıların, emek hırsızlığının, üst akılcılığın karşısında durarak, gerek yaptığımız haberler ile gerekse dergi içerisinde ki yazılarımızla, özellikle 10’uncu yılımız süresince,  ‘Kral Çıplak’ dedik. Bu yıl içerisinde zaman zaman gecikmeli de olsa düzenli olarak çıkardığımız E-Dergi’nin büyük ilgi gören ve biz nicelik olarak küçük nitelik olarak büyük işler yapan örgütümüzün belirlediği “Tabu”, “Aydınlanma”, “Nick Cave”, “100.Yılında Bolşevik Devrimi” dosya konularından anlımızın akıyla çıkmaktan onur duyuyoruz. Ocak ayında Sadık Usta’nın katılımıyla Uşak’ta gerçekleşen “Ütopya ve Aydınlanma” konulu bir etkinlik yaptık. Planlı etkinliklerimizin somut koşulların yetersizliğinden dolayı gerçekleşememesinin üzüntüsünü yaşadığımızı belirtmek isteriz. Yıl içerisinde Azizm Sanat yapımı iki kısa filmimizin çekimlerini tamamlamış bulunuyoruz. Yakın gelecekte gösterime girecek kısa filmlerimizle beraber bir dizi etkinliği de gerçekleştirme gayreti içindeyiz.

Bu ay Azizm’de, 100 yılın ardından eleştirel bir yaklaşım getirmek amacıyla sizlerin karşısına çıkardığımız ‘’100. Yılında Bolşevik Devrimi’’ dosyamızın devamı niteliğini taşıyan Efe Eğilmez’in kaleme aldığı sosyalist gerçekçiliğin varoluş hikâyesini yer alıyor. Sinema yazılarımızda Yavuz Turgul’un yönetmenliğini yaptığı Yol Ayrımı filminin eleştirel çözümlemesi ve Oscar aday adaylığının kullanılarak oldukça fazla reklamı yapılan, üç hafta gösterimde kalarak büyük bir gişe başarısı(!) elde eden film Ayla var. Farklı üslup ve biçimlerde, çağrışım dolu şiirler ve edebiyatın çoğunlukla geride kalan biçimi mektup türünde bir örnek de sizlerle.

Dayanışma içinde Aydınlanmacı bir yeni yıl için,

Sanatla kalın dostlar.

Azizm’in Notu: Ocak 2018 tarihli Azizm Sanat E-Dergi’nin 121. sayısı için, dilediğiniz konuda makale, öykü, şiir, deneme, eleştiri, karikatür, video, resim ve fotoğrafı 10 Ocak tarihine kadar azizm.sanat@gmail.com adresinden yayın kurulumuza iletebilirsiniz.

***

Görsel: Lenin Köylülerle (1959) – Evdokiya Usikova

Bunu paylaş: