Kitapçı: Haldun Taner – On İkiye Bir Var

Türk edebiyatının ve Türk tiyatrosunun büyük ustası Haldun Taner’in 1953 yılında kaleme aldığı ve 1954 yılında yayımlanan ilk öykü kitabı On İkiye Bir Var, 1955 yılından itibaren özenle dağıtılan ‘Sait Faik Hikâye Armağanı’ ödülünü kazanan ilk eser olma özelliğini taşıyor.

YKY yayınları tarafından doğumunun 100. yılı anısına yenilenerek raflara sunulan öykü kitabı, toplam yedi öyküden oluşurken, kitaba adını veren hikâye ‘On İkiye Bir Var’da, zaman, ölüm ve insanların zamana karşı tutumları inceleniyor.

Zamanı saate bakmadan tahmin etmeye başlayan öykünün ana karakteri, bundan şikâyetini ve alışma sürecini ve bunların yanı sıra çevresindeki insanların zamana karşı olan duyarsızlığını anlatır. İstanbul çerçevesinde gelişen öyküde karakterin zamanın ve varlığın bilincine vararak, yaşamaya çalışması ve sonunda kendini duran yani ölen bir saat olarak tanımlaması kitabın özgün ve çarpıcı içeriğine dair önizleme niteliğindedir.

Ayrıntılı gözlemler, dikkatle ele alınmış ayrıntılar ve kısmi olarak soyut bağlamda hayatımızda var olan ‘zaman‘ kavramının özenli bir değerlendirilmesi ele alınan kitapta ayrıca Ayak, İznikli Leylek, Bayanlar 00, 45 Marka Seksapil, Sahip –i Seyf ü Kalem ve Artırma öyküleri yer alıyor.

Murat Yalçın editörlüğünde ve Mehmet Ulusel tasarımıyla basıma hazırlanan kitabın kapağında bulunan saatin Haldun Taner’e ait olan köstekli bir saat olduğunu da not düşelim.

Cennet Akıncı

0000000655241-1

Bunu paylaş: