Azizm Sanat Örgütü 13 Yaşında: Kutlama Yerine “Tabula Rasa”

2007 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nin Bahar yarıyılı sınavlarına hazırlanan İletişim Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin, Sinema Tarihi ve Sanat Tarihi başta olmak üzere kuramsal derslere birlikte hazırlanmak gibi büyük bir hataya düşüp başarısız bir mizahta buluşmayı ihmal etmedikleri uzun gecede kurulan Azizm Sanat Örgütü 13 yaşında. 

27 Mayıs 2007’de kaleme alınan, “Sanat Aydınlanma İçindir” önermeli manifestoyla yola çıkarak pek çok yazınsal ve görsel çalışmaya imza atıp, çeşitli kentler ve başlıklarda etkinlikler düzenleyen, eğitimler veren örgüt, bu yıl hiçbir hazırlık yapmadığı kuruluş yıldönümünün salgına denk gelmesinden faydalanıyor.

Süreç içerisinde modernizm ve minimalizm çerçevesinde üretme ve eleştirme eğilimi gösteren Azizm Sanat bugüne dek yüzlerce kişinin dâhil olup binlerce içerik ürettiği bir yapı olmasına karşın, yıllar boyunca kimi zaman büyüyen kimi zaman küçülen örgüt yapısıyla sürekli ancak dağınık bir görünüm sergiledi. 2012 yılında ilk kez güncellenen manifestosunu, geçtiğimiz yıl aldığı kararla yeniden gözden geçirmeye yönelen Azizm Sanat, 13. yılında en büyük değişiklik olarak, Kasım 2007’den beri kesintisiz olarak her ay yayınlanan, Türkiye’nin en eski ve öncü dijital yayınlarından Azizm Sanat E-Dergi’yi sonlandırma kararı aldı. Haziran ayında yayınlanacak 150. sayısında, bir sözcükten daha fazlasına tekabül eden “son” kavramını dosya halinde işlenmesiyle yayın hayatına ve okurlarına veda edecek dergi 5 Hazirana kadar çalışma çağrısını sürdürmekte.

Manifestosunun yazılışının ve kuruluşunun 13. yılında kabuğuna çekilme ve yeniden yapılanma kararı alan Azizm Sanat Örgütü, yeni bir yol haritası inşasında somutluk sağladıkça yayınlayacağı bildiriler aracılığıyla yeni çağrılarda bulunacak. Sonuç olarak Azizm Sanat için 2020, kutlamalara ev sahipliği yapacak bir yıl olmaktan öte yeni bir kuruluma dair tartışmaların şekillendireceği bir tabula rasa olma umudunu taşıyor.

***

Görsel: Villa Mazza Corrati “Ie Notti Bianche “, Bologna (2015) – Hiroshi Sugimoto

https://www.sugimotohiroshi.com/

Bunu paylaş: