Dirimbilim Günlüğü: Kurtkuyruğu, Kızböceği, Ahura, Clouded Yellow

28 Mayıs 2019

Spil Dağı, Manisa

Yabani şakayık çiçeği ve polen toplayan konuğu…

Yabani şakayık. Fotoğraf: Erdem Arif Yiğit

Erdem Arif Yiğit

29 Mayıs 2019

Kuzuyayla, İzmit

Taraxacum oblongatum’u (bir tür hindiba) arar iken bakındığım bir karahindiba üyesine, İspanyol Kraliçesi (Issoria lathonia) indi, iner inmez tepeden tırnağa titredi ve doğal olmayan bir biçimde ters döndü. Neden sonra çiçeğin içindeki Katil yengeç örümceğini (Thomisus onustus) görebildim. Kelebeğin kurtulma şansı çok az, çünkü suikast yetenekleri çok gelişmiş bir avcıya denk geldi. Ligül’ün rengini tıpatıp kopyalamış ve kelebeğin başının nereye geleceğini çok iyi biliyor. Boyun bölgesine tek ve güçlü bir ısırık… Kelebek için üzücü, fakat neylersin ki devran da böyle dönüyor.

Fotoğraf: Hüseyin Doğan

Hüseyin Doğan

Burhaniye, Balıkesir

Bugün bir kelebeği bir örümcekten kurtardım. Gözümün önünde öldürülmesine göz yumamazdım. Doğanın dengesine müdahale ettim usulca. “Başka bir yiyecek bul” diyerek uğurladım örümceği. O da çok açtı belki ama gönlüm böyle istedi. Göz görmeyince gönül katlanıyor ama göz göre göre de olmuyor işte.

Uyuzotu üzerinde bir tür melek kelebeği. Fotoğraf: Perihan Keşaplı

Perihan Keşaplı

31 Mayıs 2019

Burhaniye, Balıkesir

Dev dalgaların görüntüsü muhteşemdi bugün, çarpıldık. Çektiğim videoyu beğenir misiniz acaba?

Özgür Keşaplı Didrickson

2 Haziran 2019

Burhaniye, Balıkesir

Bir süre önce keşfettiğimiz Katırtırnağı cennetine teyzemi götürdük bu akşam. Genç böğürtlenlerle kaplı bir noktadan geçerken bir kırlangıçkuyruk kelebeği     (Papilio machaon) gördüm. Kocaman, rengi bol kanatlarını yaymış öylece duruyordu.  Bu türü ilk kez gören teyzem “gerçek mi? gerçek mi?” diye mırıldanmadan edemedi ilk gösterdiğimde.  Sevgili kelebek biz üç dev olarak uzun süre ona hayran hayran bakmamıza, fotoğrafını çekmemize rağmen kaçmayınca aldım, teyzemin üzerine koydum. Birbirlerine çok yakıştılar.

Kırlangıçkuyruk. Fotoğraf: Özgür Keşaplı Didrickson

27 Mayıs’ta annemle bu noktayı ilk ziyaret ettiğimizde küçük, yeşil bir tırtıl görmüş, hangi kelebeğe dönüşeceğini merak etmiştik. Tırtılların hangi türe ait olduğu konusunda henüz pek bilgili değiliz ama işte bu vesileyle o tırtılı hatırlayınca kırlangıçkuyruğunun tırtılı olduğunu öğrenmiş olduk.

Tırtılından yetişkin haline, kırlangıçkuyruğu kelebeğinin fotoğraflarına bakmak ve bilgilenmek isterseniz;

http://www.trakel.org/kelebekler/?fsx=2fsdl17@d&tur=K%C4%B1rlang%C4%B1%C3%A7kuyruk

Özgür Keşaplı Didrickson

3 Haziran 2019

Burhaniye, Balıkesir

Olcay’la Taylıeli Köyü’ne yürüdük bugün. Yol boyunca bir sürü kapari gördük. Birkaç kişi de topluyordu. Kurtkuyruğu da görünce çok heyecanlandım. Selçuk’taki son günlerimde bir yerde karşılaşmış ve bayılmıştım. Hani bazen- hatta belki her zaman- makinemiz ne kadar iyi olursa olsun çektiğimiz fotoğraflar gözümüzle gördüğümüzü hakkıyla yansıtmaz ya, bu çiçek de benim için öyle oldu. İlk gördüğümde hayran hayran etrafında gezinmiştim. Çiçeklerinin farklı renklerde olması da çok hoşuma gitmişti.

https://www.turkiyebitkileri.com/en/photo-gallery/view-album/1630.html

Yürüyüş sırasında ismini bilmediğim birkaç bitkiye daha rastladık. Bunlardan birisi Ballıbabagillerden “Kısamahmut” isimli bir çiçekmiş. Böylesine güzel bir bitkiye neden böyle tuhaf, bence çirkin bir isim vermişler anlayamadım.

https://www.turkiyebitkileri.com/tr/foto%C4%9Fraf-galerisi/view-album/4104.html

Dönerken dikkatimizi, bir taş duvarın dibinde bitmiş bodur bir ağaçcık çekti. İnce, boru şeklindeki sarı çiçeklere büyük olasılıkla ülkemizin doğal bir türü olmadığını düşünerek baktık ama yabani tütün (Nicotiana glauca) olacağı aklımızın ucundan geçmemişti. Meğer anavatanı Güney Amerika olan bu tür, ülkemiz gibi yerli olmadığı topraklarda doğallaşabiliyor, hatta istilacı bir tür olabiliyormuş.

İngilizce’de “tree tobacco/ağaç tütünü” olarak da anılan bu tür Amerikan yerlileri tarafından tütün olarak içilmesinin yanısıra tıbbi açıdan da kullanılıyormuş. Cahuilla yerlileri diğer türlerin yapraklarıyla birlikte bu tütün türünün yapraklarını da avla ilgili törenlerde ve türlü yaraları geçirici lapa olarak kullanırlarmış.

https://www.turkiyebitkileri.com/tr/foto%C4%9Fraf-galerisi/view-album/5676.html

Özgür Keşaplı Didrickson

4 Haziran 2019

Burhaniye, Balıkesir

Bugün Olcay’la deniz kıyısında yürüdük, yosun tepelerinin üzerinde sohbet ettik. Dönmeden önce biraz da denizden, yosunlardan birkaç adım geriye, otların içine sokulmak istedim, kelebeklere rastlayacağımı umarak. Bir sürü çiftleşen uğurböceği, bir tür sarı çömlekçatlatan (Glaucium sp) ve daha birkaç tür çiçek, böcek gördükten sonra gerçekten de rastladım onlara. Oldukça küçük bir alanı minik, mavi kanatlarıyla erkek Çokgözlü Mavi kelebeği ile birkaç diken kelebeği cennete çevirmişti bile. Olcay’ın bir ara işaret ettiği ottaki kelebek de daha önce hiç görmediğimiz bir tür çıkınca çok keyiflendik elbette. Hangisi değil ama, çok zarif bir kelebekti. İlk tanıştığımda hemen kaçmadığı, güzel desenini uzun uzun seyretmeme izin verdiği için de kalbimi çalan bu türün adı Anadolu Melikesi Melanargia larissa imiş.

http://www.trakel.org/kelebekler/?fsx=2fsdl17@d&tur=Anadolu%20Melikesi

Özgür Keşaplı Didrickson

5 Haziran 2019

Melbourne, Avustralya

Evimizde duvar kenarlarında rastladığım bu enteresan hayvancığın ne olduğunu acaba bilen var mı? Mekik şeklinde, bir yaprak kadar ince bedeninin iki tarafından da kaplumbağa gibi çıkardığı başı ile iki yöne de gidebilen yaratık çok ilgi çekici.

Melda Turan Doruk

Not: Avustralya’da yaşayan dostumuz Burcu Çelebi, bu ilginç canlının bir tür güve olabileceğini söyledi. Bilimsel ismi Phereoeca allutella olan türün İngilizce ismi “Household case-bearing moth” imiş.  Videodaki hali de zaten İngilizce isminde de söylendiği gibi tırtıldan çok kılıfa (case) benziyor. Sevgili Burcu, teşekkürler!

6 Haziran 2019

Fethiye

Ne zamandır gördüğüm güzelliklerden bahsetmek istiyor, ancak çektiğim fotoğraflar tatmin edici olmadığından vazgeçiyordum. Şu son yaşadığımdan sonra ise yazmaya karar verdim. Maalesef fotoğrafla belgeleyemedim, zaten 4-5 saniyelik bir şeydi.

Fethiye’deyim, Kumburnu ile Ölüdeniz’in birleştiği noktada, bir şemsiyenin altında… Tepemde güneş ışıklarını zaman zaman gölgeleyerek parasliding yapanlar var. Karşımda ise yemyeşil ağaçlıklı yamaç ve büyüleyici mavilikte deniz… Dün Kelebekler Vadisi’ne gittik. Bir tekne ile yarım saatte oradaydık. Bir kaç kaplan kelebeği şelaleye doğru yüzerken iyi ki bize biraz gösteri yaptı. Yine güzel fotoğraflayamadım çünkü konar konmaz kanatlarını kapatıyorlar. Dönüşte ilginç bir Manolya ağacı gördüm. Üzerine halatlar bağlanmış gibiydi. Çok ilginç görünüyordu. Asıl bahsetmek istediğim şey ise bir balık, bir daha rastlamam gibi geliyor. Tekneyle dönüşümüzde sancak tarafına oturmuş lacivert denize dalmışken birden teknenin yanından fırlayıverdi ve yaklaşık 20-30 metre ilerledi. Balığın sırtı da lacivertti deniz gibi. Gövdesinden ve kuyruğuna yakın bir yerden çıkan kanatları gümüşi renkteydi. Büyülendim. Hem de buna şahit olduğum için kendimi çok şanslı hissettim çünkü hala vahşi doğa bize göz kırpmakta.

Çizim: John Stevenson Bushnan

Yeşim Öndül

Not: Uçan balığın bilimsel ismi eski Yunanca’da “dışarıda uyumak” anlamına geliyormuş. Uçan balıkların kıyıda uyumak için suyu terk ettiğine inanılırmış. Diper yandan uçuş sonrasında teknelere inen ve bu nedenle suyun dışında kalan bireylerin olması da “suyun dışında uyumak” durumunun gerçekliğini gösteriyor.

Bu arada bu balıklar aslında uçmuyor, süzülüyorlar. En yüksek 6 metreye çıkabilen bu balıklar, tipik bir süzülüşte 50 metre ilerliyor olsalar da dalgalardan yararlanarak 400 metre uzağa dek gidebilirler. Saatte 70 km hıza ulaşabilirler. 2008’de Yakushima Adası’nda yapılan bir kayda göre bir uçan balık 45 saniye boyunca uçmuştur (süzülmüştür). Kaynak: Wikipedia

9 Haziran 2019

Black Rock, Melbourne, Avustralya

Her gittiğimde bana Göreme, Peri Bacaları’nı hatırlatan, deniz kenarındaki bu kayalıklara Melbourne’nun Peri Bacaları ismini verdim ben.

Fotoğraf: Melda Turan Doruk

Melda Turan Doruk

10 Haziran 2019

Burhaniye, Balıkesir

İki-üç diken kelebeği bahçedeki Çalıminesi (Lantana camara) çiçekleri üzerinde beslendi bütün gün. Kahvaltı ederken, balkonda otururken hep gözümüzün ucunda olmaları, ara sıra balkonun içinden uçmaları çok hoşumuza gitti.

https://www.turkiyebitkileri.com/en/photo-gallery/view-album/5756.html

Özgür Keşaplı Didrickson

11 Haziran 2019

Bolu

Bolu Belediyesi’nin önceki yönetimi giderayak, yol yapma gerekçesiyle, son kalan tarlalara da asfalt ve mıcır dökmüş. Birbirine 50-60 metre aralıklarla paralel ve kesişen yollar!

Ve öylece duruyor bu rezalet. Tarlalar katledildiğiyle kaldı. Kuşbakışı fotoğraflama olanağım olsaydı ne demek istediğim daha iyi anlaşılacak, katliamın ve vicdansızlığın boyutları görülebilecekti.

Börtü böceğin üzerine beton dökmüşler. Bir avuç toprak bırakmışlar gelinciğe, o da fışkırmış inadına tüm kötülüklerin.

Fotoğraf: Hakan Bakan

Hakan Bakan

12 Haziran 2019

Burhaniye, Balıkesir

Bugün annemi Anadolu Melikesi kelebeği gördüğüm yere götürdüm. Ne iyi ki ordalardı. Üstelik hem Melikeler hem de Çokgözlü maviler ve diken kelebekleri ilk güne göre çok daha fazlaydılar. Çok yakınlarına dek sokulmamıza da izin verdiler özellikle Melikeler. Sohbetimize dalga sesinin eşlik etmesi de ne hoş oldu, eve dönmeyi zorlaştırdı. O günden bir minik video;

Dönüş yolunda, eve yaklaştığımızda annem dondurma almak istedi. Kozmik güçler nasıl ayarladıysa artık, dondurmacının tezgâhındaki bir seramik kabın üzerinde Anadolu Melikesi’ne çok benzeyen bir kelebek deseni vardı!

Fotoğraf: Özgür Keşaplı Didrickson

Özgür Keşaplı Didrickson

13 Haziran 2019

Myanmar

Acacia leucophloea, Myanmar’daki adıyla Htanaung Ağacı. Bu ağaç Yangon gibi Muson bölgesinde değil, daha kurak iç kesimlerde daha iyi gelişiyor. Kabuğu ve tohumlarının geleneksel tıpta pek çok kullanımı var. Tepe çapı çok büyük, pek görkemli bi şey…

Htanaung Ağacı. Fotoğraf: Gökhan Erten

Gökhan Erten

Burhaniye, Balıkesir

Öğlen bir şeyler almak için evden çıktıktan kısa süre sonra, hızla, kararlılıkla bir yöne doğru uçan kelebeklerle sarılı buldum kendimi. Çok heyecanlandım, marketi unuttum, hemen sayım yapmak için uygun bir nokta aradım. Olduğum bölgede ne yazık ki görüş mesafesi oldukça dar sayımlar yapabildim. Önemli sayıda kelebek Kuzeydoğu yönüne doğru uçuyordu. Durmadan, hızla uçanların yanısıra bir sürü kelebeğin park alanındaki lavanta öbeklerinin üzerinde beslendiğini fark edince daha da heyecanlandım.

Böyle muhteşem anları kendine saklamak istemiyor insan.  Özellikle çocukların kelebek göçüne teğet geçmesini istemediğim için çocuklarıyla yakınımdan geçtiğini gördüğüm birkaç kişiyi durdurdum, kelebekleri gösterdim. Kelebek göçü vesilesiyle birileriyle tanışmak, çocuklarla sohbet etmek de günü özel kılan anlardandı.

Bu arada diken kelebeklerinin yanısıra bombus ve en az bir tür arı daha vardı lavantalarla beslenenler arasında. Lavantalarla ne kadar süre beslenirler bilemediğim için evden dışarı bile çıkmadığım bu çok sıcak, öğlen saatinde lavantaların arasına oturdum. Çokgözlü Mavi, Sarı Azamet, Yeni Benekli Melek, Erik Kırlangıçkuyruğu derken birkaç farklı tür kelebek de vardı. Nereye bakacağımı, kimi izleyeceğimi şaşırdım.

Bir süre sonra fotoğraf makinesiyle bir adam belirdi birkaç adım ötedeki diğer lavanta öbeğinin yanında. Sevindim buna.  Bir süre sonra merhabalaştık haliyle ve kelebekler üzerinden sohbete başladık. “Yaban hayatını günümüzün sayısız sorunundan korumak için en anlamlı güç birliği, ziyaret ettiğimiz değil, yaşadığımız yerlerde kurduğumuz olan mıdır acaba?” diye düşündüğüm için bu kelebekseverin bir turist değil de, Burhaniyeli biri oluşuna da çok sevindim. Hem memlekette yapılması gerekenler hem de bilgi alışverişi için iletişimde kalabiliriz umarım.

Bunca yaşam telaşının içinde elbette avcılar da yerlerini almıştı, örneğin bir kedi…

Birkaç farklı türden sayısız örümceğe de rastladım. Kimi avını yakalamıştı zaten, bir seferinde ise dayanamayıp bir arıyı bir örümcekten kurtardım.

Güneşin alnında oturduğum, gezindiğim için yanmayı da başardım – “kelebek yanığı” diyebilirim sanırım – ama gerçekten çok, çok özel bir gündü bugün.

Özgür Keşaplı Didrickson

14 Haziran 2019

Burhaniye, Balıkesir

Kelebek göçü çok daha az sayılarla devam etti bugün ama lavantaların içi yine bir sürü diken kelebeğiyle doluydu.

Özgür Keşaplı Didrickson

15 Haziran 2019

Arizona, Amerika

Çok fazla polen, çok az zaman….ve çok küçük bir arı.

So much pollen, so little time….and such a little bee.

Fotoğraf: Susan Knauer-long

Susan Knauer-long

Burhaniye

Bugün diken kelebekleri yine lavantaların içinde besleniyordu. Göç davranışı gösteren kelebek sayısı çok azaldı. Anneannem hastaneden çıktığı için bugün annem ve teyzem de kelebekleri görebildi diye çok sevindim. Hem bugün “Benekli bakır kelebeği” de vardı lavantalar arasında. Sarı tonları dinginlik yayan bir kelebekcik…

http://www.trakel.org/kelebekler/?fsx=2fsdl17@d&tur=Benekli%20Bak%C4%B1r

Akşamüzeri ise deniz kıyısına gittik. Bir ağacın üzerinde, yakaladığı bir böceği yiyen bir kızılsırtlı örümcekkuşuna denk geldik. Daha önce hiç görmediği için dürbünümü teyzeme verdim. İyi ki kaçmadı hemen, teyzem izleyebildi bir süre.

Kızılsırtlı örümcekkuşu. Fotoğraf: Artur Mikołajewski

Özgür Keşaplı Didrickson

Burhaniye

Son zamanlarda yeğenim sayesinde kelebeklere olan ilgim arttı, onları tanımaya başladım. Beni en çok şaşırtan da, göç olayının sadece kuşlara ait olduğunu düşünürken tesadüf eseri ablamın karşısındaki parkta kelebeklerin göçüne tanıklık etmemiz oldu. Onlarca kelebeği birarada görmek beni inanılmaz heyecanlandırdı. Küçücük kanatlarıyla meğer ne büyük işler başarıyorlarmış.

Figen Kurtoğlu

Burhaniye

Nisan ayının ortalarında, ardımda sayısız diken kelebeğinin çiçeklerle beslenme görüntüsünü bırakarak ayrılmıştım Selçuk’tan. Kısa süre sonra da Özgür Selçuk’ta göç edişlerine şahit olmuştu. Ben de Erzurum’daki son günlerimde göç dalgasıyla karşılaşıp mutlu olmuştum. İşte şimdi de memleketim Burhaniye’nin İskele mahallesinde birlikteyiz yeniden. Önce, birkaç gün boyunca bahçemizdeki çalıminesi çiçeğinden beslendiler. Birkaç kelebek tüm gün boyunca gitmedi. Sonra, birkaç gün boyunca karşımızdaki parkın lavantalarında sayamayacağım çoklukta kelebeğin beslenişine şahit olduk. Bir kısmı da göç ediyordu. Fotoğraflarını çekerken göz göze geldik. Göçe bir  kez daha, üstelik bu kez nemleketimde denk gelmek harika bir duygu.

Diken kelebeği. Fotoğraf: Özgür Keşaplı Didrickson

Perihan Keşaplı

16 Haziran 2019

Gündoğmuş, Antalya

Dikenli keler. Fotoğraf: Hasan Öz

Hasan Öz

Kızılkeçili, Balıkesir

Kimimiz İzmir’den gelip Çanakkale’ye giderken görmüştür buraları. Belki sadece yol boyu manzara seyretmiştir. Bir yerlerden kulağına Kazdağları ismi çalınmış olsa bile, çoğu insanın merak edip de ana yoldan saparak içerilere girdiğini pek sanmıyorum. Belki bundan sonra biraz zaman ayırırlar ve anlatacak güzel hikayeleri olur.

Daha önce defalarca geldim bu yöreye. Ayvalık’tan başlayıp Ayvacık ilçesine kadar hem sahilde hem dağlarda kısa geziler yaptım. Edremit körfezi ve Kazdağları beni her defasında sevgiyle kucakladı ve şaşırttı.

Kazdağlarının oksijen cenneti olduğunu çoğunuz duymuş olmalısınız. Buraların efsaneleri de o kadar etkileyici. Mutlaka araştırın ve örneğin Sarıkız kimmiş veya Hasan Boğuldu hikayesi nereden kaynaklanmış, öğrenin. Şaşıracaksınız.

Beni şaşırtan ise geçen hafta ailece bir piknik amacıyla geldiğimiz Kızılkeçili köyünün hemen yanındaki dere boyunda rastladığım kızböceği isimli güzellikler oldu.

Ben onların kınkanatlı yani şeffaf kanatlı olduklarını bilirdim. Bu tür farklıymış. Dere boyunda sürekli uçarken onları önce kelebek sandım. Bir tanesi kısa bir video için izin verince gördüm ki koyu ve parlak lacivert kanatları var. Bulundukları yerde gayet rahat ve mutlu görünüyorlardı. Umarım siz de bir gün Akçay-Kızılkeçili Köyü’ne uğrarsınız. Onlar hep o dere boyundalar.

Unutmadan, aynı derede bir tür alabalık olduğunu sandığım küçük balıklar da var. Onlara da selam vermeden geçmeyin.Ve tabii o çok uzun yıllar yaşamış ceviz ağaçlarını,çınarları ve söğütleri de unutmayın. Onlar da hep oradaydılar.

Fotoğraf: Eren Tuncel

Eren Tuncel

Yusufçuklar ile kızböceklerini nasıl ayırt edebiliriz?

https://evrimagaci.org/yusufcuklar-ve-kizbocekleri-odonata-7255

Özgür Keşaplı Didrickson

20 Haziran 2019

İzmit

Chelidonium majus (Kırlangıç otu, Temre otu, Kına otu); İl genelinde yaygın, 50-1600 metre arası, daima gölgeli nemli bölgelerde (orman içi dereler, kalıcı minik gölcükler, ‘açık saçık saçma sapan ayranlar’, vb). Cins adı Yunanca ‘kırlangıç haşhaşı’ demek. Çünkü bu bitkilerin kırlangıçlar geldiğinde çiçek açtığına, gittiklerinde ise solduklarına inanılırdı.

Kırlangıçotu. Fotoğraf: Hüseyin Doğan

Hüseyin Doğan

22 Haziran 2019

Serindere, İzmit

Calopteryx virgo (The beautiful demoiselle; Güzel kızböceği)

Güzel kızböceği. Fotoğraf: Hüseyin Doğan

Hüseyin Doğan

29 Haziran 2019

Barcelona

Grec Festivali’nin açılışı için açık hava tiyatrosundaki koltuğuma yerleştiğimde Vanessa aklımdaydı. Planladığı gibi Lübnan’dan Barcelona’ya gelebilseydi, Kronos Quartet‘in konserine birlikte gidecektik. Bilet benim ona “hoş geldin” hediyem olacaktı. O ise yazın başlangıcını kutlayan ilk açık hava konserimde bana eşlik edecekti.

Vanessa, fotoğrafsız olduğu için yok denecek kadar az kişinin yazdığı internet üzerindeki insanlarla tanışma sitelerinden birisinde bulunan profilime yazdı. Lübnanlı  olması ve Barcelona’da sadece birkaç gün için bulunması birlikte geçirebileceğimiz zamanı koşullandırdı, tanışmamızın niteliğini değil. Ne dediğimizi iyi anladık, bu derecede anlaşabildiğimize şaşırdık, şaşırdığımızın farkına ayrı ayrı vardık ve onu bile beraberce ve sessizce farkettik.

Vanessa ressam ve DJ. Renkleri müzikle tamamlıyor, müziği renklere göre hissediyor, yazarken kelimeleri renklendiriyor.

Michael Gordon‘un besteledigi “Clouded Yellow”, Kronos Quartet’in konserde çaldığı en büyülü beste oldu benim için. Grup üyelerinin açıklamasına göre Michael parçayı, İngilizce isimleri “Clouded yellow” olan Sarı azamet (Colias croceus) kelebeklerinin göçüne tanıklık ettikten sonra yazmış. Sahne ışıklarının altında besteyle birlikte uçuşan gece kelebeklerini (güveleri) gözlemler ve müziği dinlerken, aklım Özgür’ün Facebook’a yüklediği diken kelebeklerinin göçünü gösteren videoya uçtu. Aralarında sarı azamet türünden bireylerin olduğunu ilk duyduğumda şaşırdım, artık şaşırmıyorum.

Diken kelebeği ve Sarı azamet. Fotoğraf: Özgür Keşaplı Didrickson

Müziğini renk isimleri taşıyan dosyalarda arşivleyen Vanessa “Clouded Yellow” parçasını dinledikten sonra parçayı sarı dosyasına mı ekleyecek, yoksa benim ona yolladığım müzik parçaları için yarattığı mor dosyaya mı katacak?

xYx

Özgür’ün notu: “Clouded yellow” ne kadar da güzel bir isimmiş. “Bulutlanmış sarı” diye çeviresim var.

28 Haziran 2019

Zeytinli, Balıkesir

Bu aralar her yer bir tür dikenli bitkiyle dolu. Rengi dışında çiçeklerinin gruplanış şeklinin takım yıldızları andırışıyla da çok hoş bir tanesine bolca rastladık bugün. İçleri, yanları yöreleri de türlü böceklerle, yaşamla doluydu. Bombus arıları, loblu örümcek, bir tür peygamberdevesi ve daha bir sürü böcek, böcek, böcek…Bir tür Topuzmuş bu mor küreler (Echinops sp.)

Bir tür Topuz. Fotoğraf: Özgür Keşaplı Didrickson

Loblu örümcek (Argiope lobata) ürkütücü görünüyordu. Indiana Jones filmlerini hatırlattı bana biraz, özellikle karnının altının bir yüze benzeyişiyle.

https://evrimagaci.org/loblu-orumcek-argiope-lobata-7324

Topuzların yanında ilk dolanışımızda bir uçurtma böceği gördük. Kendine özgü uçuşuyla dolandı sürekli, durmadı pek. Selçuk’ta gördüğümüz uçurtma böceğinin uçuşunu videoya almış olduğumuzu hatırladım sayesinde;

Özgür Keşaplı Didrickson

30 Haziran 2019

Melbourne, Avustralya

Burada kış iyice kendini gösterdi ama bahçemdeki azelya bu soğuğu çok seviyor anlaşılan.

Azelya. Fotoğraf: Melda Turan Doruk

Melda Turan Doruk

2 Temmuz 2019

Denetko yakınlarındaki sahile gittik akşamüzeri. Ne kadar da sessizdi. Birkaç balıkçı dışında kimseyi de görmedik sayılır. Kuşlar, böcekler dünyası ise o kadar da sakin ve sessiz sayılmazdı. Kamış bülbülü ve bir tür ağaçkakan ötüyor, diken kelebekleri uçuşuyordu ilk gittiğimizde. Kum boğadikenlerinin (Eryngium maritimum) çiçekleri de yaprakları gibi ne kadar güzelmiş. Kelebekler ara sıra onların üstüne konuyordu.

Kum boğadikeni. Fotoğraf: Özgür Keşaplı Didrickson

Yusufçukları fotoğraflamayı başaramadık pek. Güneş iyice yittikten sonra ise hemen deniz kıyısındaki bir ılgının üzeri güve doldu. Türkiye Yaban Hayatı- Wildlife Turkey” isimli Facebook grubuna sorunca bilimsel ismi Chiasmia aestimaria olan bir güve olduğunu öğrendim. İngilizce ismi de hem sevdiği hem de benzediği canlılara bir tür selam olmuş; “Tamarisk Peacock”. “Ilgın tavusgüvesi” diye çevrilebilir belki.

http://naturanimalia.blogspot.com/2010/12/chiasmia-aestimaria.html

3 Temmuz 2019

Melbourne, Avustralya

Başındaki dik tüyden dolayı bana Osmanlı padişahlarının kavuklarını anımsattıkları için sadrazam kuşu diyorum ben bu sevimli kuşlara. Uçarken de çıngırak sesleri çıkararak havalanıyorlar.

Avustralya tepeli kumrusu
(crested pigeon). Fotoğraf: Melda Turan Doruk

Melda Turan Doruk

4 Temmuz 2019

Umuttepe Kampüsü, İzmit “Abyssus abyssum invocat / Uçurum uçurumu çağırır.” Zygaena carniolica (Kan güvesi; The crepuscular burnet)

Kan güvesi. Fotoğraf: Hüseyin Doğan

Hüseyin Doğan

6 Temmuz 2019

Burhaniye

Karşıma çıkan çok etkileyici bir video sayesinde Ahura ritim topluluğuyla tanıştım. Kul Himmet‘in 16. yy’da haksızlıklara karşı isyanını bir yaşam felsefesi öğütleyerek ölümsüzleştirdiği eserinden esinle yaptıkları “Gafil Gezme Şaşkın!” türküsünde rüzgârın, rengarenk deflerin, hissettirdiği onca güzel his yetmezmiş gibi zıp zıp perilerinin (bir tür kelebek) güzelliğini  de yakalamışlar meğer;

Özgür Keşaplı Didrickon

7 Temmuz 2019

Juneau, Alaska, ABD

Alaska’daki dostumuz Jos’tan taze bir video; Maviyemiş (Vaccinium sp.) yiyen kara ayı!

14 Temmuz 2019

Burhaniye

Yağmur sonrası mandalin ağacımızın yaprağında kalan damlacıklar…

Fotoğraf: Türker Avcı

Birol Sönmez

Nallıhan Kuş Cenneti, Ankara

Yıllar sonra Nallıhan Kuş Cenneti’nde olmak çok keyifliydi. Yarım saatlik bir ziyarette leylek, kara leylek, ak pelikan, küçük ak balıkçıl, gri balıkçıl, alaca balıkçıl, çeltikçi, karabaş martı, sakarmeke, angıt, bahri, küçük batağan, arıkuşu, kamış bülbülü gördük. Kapari bitkisi görünce de şaşırdım doğrusu. Genelde ilkbaharda gelirdik buraya belki de o yüzden daha önce fark etmemiştim.

Çeltikçi. Fotoğraf: Werner Rehm

Özge Keşaplı Can

………….

Not: Kuş türleri için trakus.org, kelebek türleri için trakel.org adresine bakabilirsiniz. Bitkiler konusunda Facebook’taki Flora grubu dışında, turkiyebitkileri.com adresinden ve yazarımız Hüseyin Doğan’ın emeğiyle hayata geçirilmiş olan “Kocaeli Bitkileri” sayfasından yararlanabilirsiniz. Sürüngenlerden mantarlara, genel olarak yaban hayatla ilgili bilgi edinmek, gözlemlediğiniz türlerin hangisi olduğunu öğrenmek için dogalhayat.org adresine de danışabilirsiniz.

Azizm Sanat Örgütü olarak doğadan zannedildiği kadar uzak olmadığımızı düşünerek, bu düşüncenin yarattığı umutla “Dirimbilim* Günlüğü” köşesini açmaya karar verdik.

Dirimbilim Günlüğü’nün her yaştan herkesin katkısıyla oluşmasını arzuluyoruz. Günlüğümüzde yer almak için yer ve tarih bilgisiyle bize gözlem ve düşüncelerinizi aktarabilirsiniz. Notlarınıza fotoğraf, çizim, video da ekleyebilirsiniz.

Bizi birleştireceğini, yaban hayata olan sevgimizle güç birliği yapmamızı sağlayacağını umduğumuz günlüğümüze katkılarınızı bekliyoruz. Notlarınızı dirimbilimgunlugu@gmail.com adresinden yayın kurulumuza gönderebilirsiniz.

* “Dirim” kelimesi “yaşam” demek. “Dirimbilim” de “Yaşambilim” yani “Biyoloji” demek.  “Dirim” kelimesinin doğanın içindeki müziğe ve şiire de göz kırpan bir kelime olduğunu düşündüğümüz için günlüğümüze bu ismi verdik.

Bunu paylaş: