Bumerang: The Battle of Broken Hills

Avustralya’da bir makinist Avustralya’nın Yeni Galler Bölgesi’ndeki Broken Hills denilen yere geldiği anda treni durdurmak zorunda kalır. Çünkü tepelerden trene kurşun yağmuru başlamıştır.

Bölgenin askeri gücü düşük olduğundan Queensland ve Victoria Bölgeleri’nden askerler sevk edilir.

Yıl 1915

O günlerde aynı zamanda Anzaklar Çanakkale’ye çıkmışlardır. Avustralyalılar, Türklerin buna misilleme olarak kıtaya asker güçlerini gönderdiklerini düşünürler.

Üç hafta boyunca tepeden yoğun ateş devam etmiştir. Üçüncü haftanın sonunda Avustralyalı birlikler tepeyi ele geçirirler. Tepede iki tane ceset ve bir de cephane deposu olarak kullanılan dondurma arabası vardır. Bu cesetlerin kim oldukları tespit edilir. Bunlar Avustralya’da o dönemde esnaflık yapan birisi dondurmacı birisi kasap iki göçmendir.

Avustralyalılar tepede sadece iki cesedin olduğuna inanamazlar ve haftalarca kıtada Türk askerleri ararlar. Ama sonra gerçeği öğrenirler ki onlar sadece iki kişiydi!

Çanakkale Savaşı’nın yaşandığı o dönemde bu direniş Avustralya’nın savaş tarihine “The Battle of Broken Hills (Broken Hills Savaşı)” olarak geçer. İki direnişçi esnafa karşı bir ülkenin savaşı!

Görsel: Broken Hills Savaşı’nda göçmenlerin cephanelik olarak kullandığı dondurma arabasının kopyası savaşın verildiği tepede sergilenmektedir.

Kaynaklar:

https://theconversation.com/history-repeating-from-the-battle-of-broken-hill-to-the-sands-of-syria-32146

http://canakkaleden.blogcu.com/sunay-akin-dan-tarihi-bir-alinti/1019500

https://www.abc.net.au/news/2015-01-01/broken-hill-remembers-wwi-attack/5995854

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Broken_Hill

Kimi kaynaklar bu olayın bir komplo ve bu iki kişinin Türk gibi gösterilmeye çalışılan terör örgütü üyeleri olduğunu da yazmaktadır.

https://www.researchgate.net/publication/329240080_1915%27de_Avustralya%27da_bir_Teror_Saldirisi_%27Kahramanlik%27_mi_Komplo_mu

https://convincingreasons.wordpress.com/2018/05/15/arbitration-or-mobilisation-the-battle-of-broken-hill-begins

https://sydneylivingmuseums.com.au/ww1/battle-broken-hill

Bunu paylaş: