Tuncel Kurtiz’e Veda – Gökhan Baykal

Tuncel Kurtiz’e Veda* 

Sene 2011’di ilk karşılaştığımızda. “Ezel” dizisi ortalığı kasıp kavuruyordu,yeni nesil  de tanışmıştı artık kendisiyle. Ona “Ramiz Dayı” diyorlardı,gençlerin belleğinde öyle yer etmişti.

Hastalanan kamera asistanı arkadaşımın yerine 1 hafta asistanlık yapmıştım Tuncel Usta’yla tanıştığımda. Soğuk bir kış günüydü, Polonozköy’deki “Ramiz Ev” diye tabir ettiğimiz mekana gitmiştik setimin ilk günü ve Ramiz Dayı ile Kerpeten Ali’nin karşılıklı ev sahnelerini çekecektik.

Poğaçalar yenip çaylar içildikten sonra seti hazırlamaya koyulduk, her ekip kendi üstüne düşen görevi yapıyordu, ışıkçılar,setçiler, sanat ekibi evin içinde fır dönüyordu. Motor denmesine daha 1 saat varken hazır ve nazır şekilde set hengamesine ortak olmuştu Tuncel Usta. Üstünde Ramiz Dayı’nın kılıkları elinde de Nazım Hikmet‘in not defterinin replikası…

Birden, elindeki replikayı açtı ve o muhteşem sesiyle bizlere Nazım Usta’dan şiirler okudu. Yaşadığım mutluluğu,şaşkınlığı kelimelerle tarif edebilmem mümkün değil. Kendinizi benim yerime koyun; oyunculuğuna,sesine,işlerine hayranlık duyduğunuz bir insan en sevdiğiniz şairlerden birinin şiirlerini okuyor ve siz buna tanıklık ediyorsunuz, hem de sabahın 9’unda hem de hala ayılmamışken.Yaşadığım o dakikalar rüya gibi gelmişti, Tuncel Usta Nazım Usta’nın şiirlerini okuyup bizi sete hazırlıyordu, bizi ayakta tutuyordu. Usta’yı dinlemek için yapmam gereken işleri bile bırakmıştım, fırça yemeği göze almıştım, Tuncel Kurtiz‘i canlı canlı  Nazım okurken  bu kadar yakından dinleyebilen şanslı insanlardan olmak benim için onur vericiydi.

“Gömdüm hepsini geliyorum”… diye başlayan ve Ramiz Dayı’nın hayata veda ettiği sahnede kullanılan şiirin sesini kaydetme şansı da benim olmuştu. Tuncel Kurtiz muhteşem sesiyle yine bana,bize şiir okuyordu.

Kendisiyle son karşılaşmam veda şiirini kaydederken olmuştu. “Her insan biraz ölüdür” diyordu, dinlerken ağlatmıştı beni, şimdi gitti,aklımda seslendirdiği şiir ve gözümde göz yaşı kaldı.

Tuncel Yoldaş, Yılmaz Yoldaş’a bizden selam ilet, “Umut”larınızı boşa çıkartmamak için elimizden geleni yapacağımıza söz veriyorum.

*https://issuu.com/azizm/docs/edergiekim2013

Bunu paylaş: