Gençlerin Başka Problemleri Var – Nur Gözde Yılmaz

Gençlerin Başka Problemleri Var* 

Hatırlıyorum da, vize zamanları arkadaşlarım aradığında ve bir not sorduklarında derste tuttuğum notlara bakarak yanıt verirdim. “Çalışıyor musun?” diye sorduklarında ki bence bu hayatımda duyduğum en anlamsız sorular listesinde açık ara ilk üçe girerdi, çalıştığımı söylerdim ama hiçbir zaman günü gününe ders çalıştığımı bilmiyorum. İstisnai durumlar haricinde hiçbir sınava günler öncesinden çalışmadım. Özellikle sınav sonrası “nasıl geçti?” diye soranlara da ayrı bir gıcık kapardım. Kendi kendime yanlışlarımı öğrenir, küçük notlar alırdım hepsi bu. Bazısı gider, not için hocalarla konuşurdu. Bir iki hayat-memat durumları hariç bunu da yapmadım.

  • “E hiç yapmadım ”
  • “Asla demiyorum. Çünkü illa ki yapmışımdır. Öğrencilik ”
  • “Anladım.”

Böyle “anladım” diyenlere de ayrıca soruyorum vaktim varsa:

  • “Ne anladın?” Hiç biri doğru düzgün bir yanıt
  • “Canım, anladım işte, tamam.”, “Evet, sen de haklısın. Yapmadım diyemiyorsun.” Öğrencilik hayatında olur böyle şeyler demek istiyorum ben hâlbuki ama konuşsan, yazsan veya onun anlayabileceği şekilde de ifade etsen de anlamıyor, anlamayacak. Orası kesin, zaten ben de artık zorlamıyorum.

Kızlı erkekli aynı evde kalınmasının ahlaka uygun olup olmadığını tartışıyorlar. Neye dayanarak şehir dışında okuyan kız öğrencilerini farklı bir şekilde değerlendirebiliyorlar? Bu hakkı onlara kim veriyor? Yine erkek öğrenciler için  de aynı soruyu soralım. Memleketin eğitim sorununu mu çözdünüz? Öğrencilerin kira- ulaşım-   mutfak   masraflarını   mı   azalttınız   da   sıraya   buraya   geldi?   Çok merak ediyorum, insanların yatak odasından başka konuşacak konunuz mu yok sizin? Kimi ne ilgilendirir insanların özeli? Adı üstünde “özel” değil midir bu? Hani siz “özgürlüğe” inanıyordunuz? Hem de “herkes için.” Size hiç inanmadım, inanmayacağım da.

Şimdi bu yazıyı okuyan bazı kendini bilmezler “yarası olan gocunur” gibi bir sürü laf edecek. Ben de onlara diyeceğim ki; ben farkındayım. Farkında olduğum için iftiraya uğrayacak, yargılanacaksam ne buyurun. Ama ben kötü bir şey yapmadım. Çok popüler bir davranış olan iftiraya da başvurmadım. Kimseyi zan altında bırakmadım.

Bu yazıyı gündemde olan çok önemli (!) bir konu hakkında görüşlerimi paylaşmak için naçizane kaleme aldım. Sonuç olarak demek istedim ki; ÖĞRENCİLERİN BAŞKA SORUNLARI, örneğin işsizlik örneğin atanamama örneğin sınav sistemleri, VAR, BİRAZ DA ONLARA YOĞUNLAŞIN!

*https://issuu.com/azizm/docs/edergikasim2013_cc23bbb66bed87

Bunu paylaş: