Hatırla Sevgili Üzerine Utku Aktunç

Hatırla Sevgili Üzerine*

Bu ay sitemizde 68 kuşağına değindik. Ben de bu vesileyle şu sıralar televizyonda en çok izlenme payına sahip olan ve yakın tarihimiz ile ilgili konulara uzanan (çoğu diziden farkını ortaya koyan) “Hatırla Sevgili” dizisi hakkında yazı yazmak istedim.

Bu diziyi, ilk başlayacağı zamanlarda reklâmını gördüğüm zaman kendi kendime “yine yalanlarla dolu bir dizi geliyor” dedim. Çünkü bu zamana kadar tarihimizi anlatan her hangi bir yapımda, mutlaka para hırsı uğruna saptırmalar yapılmıştır. Bu diziden de aynı şeyleri bekliyordum aslında. Fakat izlemeye başladıktan sonra fark ettim ki dizi, tamamıyla yansız ve korkusuz bir şekilde yakın tarihimize değiniyor. İlk başlarda 1960’lı yıllardan başlayarak yavaş yavaş günümüze gelen bir yapım olmuş. 1960 Devrimi ile başlıyor ve 68 kuşağında yaşamış devrimciler, gericiler hakkında bize bilgiler veriyor. Diziyi merakla izlediğim zamanlarda bile, içimde devamlı acaba 68’li yıllara gelindiği zamanda bu kadar tarafsız ve korkusuz kalarak gerçekleri verecek mi diye merak ettim ve gerçekten Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının başlattığı devrim mücadelesi hakkında – tabi ki de kurmacada yaratarak- ne kadar doğru bilgiler verdiğini gördüm.

Bildiğiniz gibi 1960 yılında -adına darbe diyemeyeceğim çünkü o bana göre bir Devrim’dir- yapılan devrim ile toplumun insanca yaşamasını sağlayan bir anayasa düzenlendi. Fakat bazı çıkarcılar bu anayasadan faydalanamayacaklarını anlayınca, bunu değiştirmek için insanları birbirine düşürmeye başladılar. O dönemin koşulları da göz önüne alındığı zaman bunun ne kadar kolay bir olay olduğu da anlaşılır. Çünkü o dönemde okuma alışkanlığı diye bir olay yok. Bazı insanlar (!) koyun sürüsü gibi çoban nereye çağırırsa oraya gitmeye  başlıyorlardı. Daha sonrada herkesin bildiği gibi, Mustafa Kemal    Atatürk’ün ilke ve inkılâplarını benimseyen bir grup genç devrimci ortaya çıktı ve bu yapılanlara karşı kendi başlarına bir şeyler yapmaya başladılar. Onların hiç birinin gözünü para hırsı bürümemişti. Onlar sadece insanların daha insanca yaşamalarını ve herkesin eşit olmasını istiyorlardı. Fakat her dönemde ve her yerde olduğu gibi bunlara da karşı çıkanlar oldu hem de önemli mevkilerdekileri arkalarına alarak. 1968’li yıllarda olaylar iyice kızışmaya başladı ve artık insanlar anayasa tarafından kendilerine verilmiş haklar olan okuma ve öğrenme haklarına bile polis eşliğinde yaşamaktaydılar. Bir yanda Atatürk’e bağlılıklarını her fırsatta dile getiren bu devrimci gençler bir yanda da sözde milliyetçi ve Atatürkçü gençler. Her an bir çatışma her an bir annenin çığlığı yükseliyordu sokaklarda. O dönemlerde öne çıkan isimler herkesin hafızasında yer alan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ve nice devrimci ve Atatürkçü genç bu uğurda canlarını verdi. Kimisi –bir gerilla gibi- dağlarda öldürüldü kimisi de asılarak. Ama şöyle bir gerçek var ki, idam sehpasında bile insanları ne kadar çok sevdiklerini ve onlar için yaptıklarından hiç bir zaman pişman olmadıklarını tekrar tekrar bağırmışlardı. Onlar onurluydu onlar guruluydu. Deniz Gezmiş ve niceleri. Onlar haklımızın mutluluğu uğruna kendi canlarını feda etmiş birer devrimciydi. Onlara terörist dendi katil dendi ama onlar hiç kimseyi – hatta düşünceleri uğruna kaçırdıkları insanları bile- öldürmemişlerdir. Kendilerine silah çekildiği zaman silaha sarılmışlardır. Çünkü Onlar asıl gücün KALEM olduğunu bilen kişilerdi.

Yukarda bahsettiğim olaylar aynen ve tabi ki de kurmaca öğeleri de katılarak “Hatırla Sevgili” dizsinde yer almaktadır. Hatta hiç beklemediğim ve gördüğümde – bu yazıyı yazarken de- tüylerimi diken diken eden ve  içimi burkan Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının asılması ve son sözleri oldu. Bu zamana kadar bu görüntüleri kullanmak yasak hatta bazılarına göre günah (!) sayıldığı günümüz de bu kadar izleyiciye göstermek gerçekten cesaret isteyen bir olaydır.

Gerek yapımcılarını ve gerekse bu işe gönülden eşlik eden herkese teşekkür etmek istiyorum. Çünkü korkusuzca ve gerçekleri saptırmadan yakın tarihimize ışık tutuyorlar.

*https://issuu.com/azizm/docs/edergimayis2008

Bunu paylaş: