Sinemada Temel Aydınlatma – Utku Aktunç

Sinemada Temel Aydınlatma*

Işık, sadece sinema için değil insanın normal hayatında da vazgeçilmezdir. Çünkü objeleri görmek için ışığa ihtiyaç duyarız. Objelerden yansıyan ışık sayesinde biz onların boyutları hakkında fikir sahibi oluruz.

Işık normal hayatının yanı sıra sinema içinde vazgeçilmezdir. Kameranın görüntüleri alabilmesi için ışığa ihtiyaç duyar. Kameranın kendi ayarlarını ( beyaz ayarı, diyaframının ayarlanması gibi…) yapılsa bile ışık olmadan hiç bir görüntü alınamaz. Sinemada da ışık kullanılarak birçok dramatik duygu yansıtılır. Korku, üzüntü, sevinç gibi duygular ışık yoluyla çok rahat izleyicilere aktarılır. Bunun içinde başka hiç bir objeye ihtiyaç duyulmaz. Sinemada aydınlatma yapılırken belli başlı aydınlatma yöntemleri kullanılır. Bunlar başlıca ışık kaynaklarından yararlanılarak yapılır. Bunlar;

  • – Anahtar (Key Light) Işık: Bu ışık kaynağı temel aydınlatmada yönteminde kullanılan temel ışıktır. Bu ışığın Celvin değerleri oldukça yüksektir. Bu ışık kullanıldığı zaman objenin bazı hatları koyu gölgeli olarak görülmektedir. Bu ışığın sert fall off değerleri vardır. Bu ışığın yarattığı gölgeleri yumuşatmak için dolgu ışığı kullanılmaktadır.
  • – Dolgu Işığı: Bu ışık anahtar ışığın yarattığı gölgeleri yumuşatmak için kullanılır. Bu ışığın gücü de en az anahtar ışığın Celvin değeri kadar olmalıdır. Bu ışık anahtar ışığın tam tersi yönde kullanılmalıdır. Bu ışık sayesinde anahtar ışık ile oluşturulan sert ve belirgin gölgeler yumuşatılarak göze hoş görünen bir görüntü oluşturulur.
  • – Arka Işık ( Back Light) : Bu ışık objenin arkasından 45 derecelik açıyla üstten verilir. Bu ışık kullanılarak obje dekordan ayrılarak 3. bir boyut oluşturulur. Eğer bu ışık kullanılmazsa obje arka fona yapışık bir şekilde görünür. Özellikle sadece siyah bir perdenin önünde yapılan bir çekimde bu ışık kullanılmazsa ortaya çamur gibi arka tarafa yapışmış bir görüntü çıkar. Bu ışığın gücünün çok yüksek olması gerekmemektedir. Ortamdaki ışığa göre bu ışığın gücü ayarlanır.
  • – Fon Işığı: Bu ışık istenildiği zaman kullanılabilen bir ışıktır. Arkadaki dekordaki bir malzeme çok önemli olduğu zaman onu vurgulamak için bu ışığa ihtiyaç duyulur. Örneğin; arka tarafta kullanılan bir vazo o proje için önemli ise fon ışığı kullanılarak o ışık ekranda vurgulanır ve dikkat çekmek sağlanır.
  • – Makyaj Işığı: Bu ışık kişide dramatik bir makyaj yapıldığında kullanılır. Bu ışıkla yapılan dramatik makyaj daha etkili olur ve inandırıcılığı daha iyi

Bu ışık kaynakları Temel Aydınlatma Yöntemleri çerçevesinde değerlendirilir. Bu ışıkları daha farklı ışıklar eklenebilir. Işık ile ekranda yaratılmak istenen etki daha da fazla olmaktadır. Özellikle alt açıyla ile verilen ışıklar alt açı ile çekimi yapılan sahneyi daha da vurgulamaktadır. Aynı şekilde üst açı ile kullanılan ışık da verilemek istenen ezilmişliği ve aşağılanmayı daha da güçlendirir. Bunun yanı sıra diğer bir aydınlatma çeşidi Chiaroscuro Aydınlatma’dır. Bu aydınlatma çeşidinde 2 çeşit aydınlatma kullanılır.

  • – Cameo Aydınlatması: Arka alanın tamamen karanlık, sadece ön alandaki nesnenin istenilen yerlerinin aydınlatıldığı bir tür chiaroscuro aydınlatmasıdır.
  • – Rembrandt Aydınlatması: Nesnenin belirli bölgelerinin aydınlatıldığı diğer bölgelerin göreceli olarak karanlıkta kaldığı bir tür chiaroscuro aydınlatmasıdır.

*https://issuu.com/azizm/docs/edergiaralik2007

Bunu paylaş: