14 Şubat Nedir? – Onur Keşaplı

14 Şubat Nedir?* 

Nedir 14 Şubat? Kapitalist düzen tarafından sevdiklerimize hediye almakla görevlendirildiğimiz günlerden biri mi? Aşkı sömürerek nasıl para kazanabiliriz diye düşünen para babalarının yarattığı düzmece bir gün mü? Şubat ayı başlarında, her yerde bizi kuşatan kalplerle cıvıl cıvıl hazırlanmış hediye reklâmlarını gördükçe, tüketim toplumunun bir piyonu olmayı reddettim yıllar boyu. İnsanı ve derinlerindeki tüm insani duyguları paraya çevirmeyi başaran sistemin, bizlerin en saf, aynı zamanda en güçlü duygusu olan Aşkı ele geçirmeye çalışması beni rahatsız etti. Tüm bu sebeplerden dolayı reddettim 14 Şubat Sevgililer Gününü. Ancak daha sonra, bu tarihin ardında yatanları merak edip araştırdığımda, bana tekrar “insanı” hatırlatan gerçekleri gördüm.

İngilizcede sevgili anlamına gelen sözcüklerden biri “valentine”dır ve 14 Şubat bu dilde Valentines Day olarak geçer. Sevgili sözcüğünün karşılıklarından biri olarak bildiğimiz bu sözcük aslında bir özel isimdir. Güne ismini veren kişi olan Aziz Valentine, Milattan sonra 200lü yıllarda Roma İmparatorluğu’nda yaşayan papazlarından biridir. Bu sıradan papazı özel kılan nedenler arasında din olgusu yoktur. Yaşadığı dönemde Roma’yı yöneten 2. Claudius, oldukça katı kurallar koyan ve uygulayan bir imparatordur. Ancak O’nun döneminde imparatorluk, eski şaşalı günlerinden uzaktadır. Claudius, bu durumu ordusundaki zayıflığa bağlamıştır. İmparator, eşlerinden ve ailelerinden ayrılıp seferlere çıkan askerlerin savaşma arzusunda azalma olduğunu ve ünlü Roma Lejyonlarının  eski günlere dönmek için bu durumdan kurtulması gerektiğini düşünmektedir. Çözüm olarak tüm orduda evlilikleri yasaklar. Aziz Valentine’ı ölümsüzleştiren olaylar da bu yasaklar sırasında gerçekleşir. Valentine, Claudius’un koyduğu yasaklara rağmen Roma âşıklarını buluşturup, gizlice evlendirmektedir. Sevdikleriyle evlenmeleri sağlanan Roma askerlerinin sayısı arttıkça, Claudius ve muhbirlerinin şüpheleri de artar. Sonunda katı yasaklara rağmen sevenleri evlendirmeye devam eden Aziz Valentine yakalanır ve 14 Şubat 270’de yaptığı “büyük kötülüklerin” cezası olarak sopalarla dövülerek öldürülür. Âşıkların Azizi olarak adlandırılan Valentine, ilk kez 14 Şubat 496’da anılmıştır ve o gün bugündür farkında olan veya olmayanlar tarafından anılmaktadır.

İşte bizlerin günümüzde, Sevgililer Günü olarak kutladığı 14 Şubatın ardındaki gerçekler bunlardır. Kapitalist düzenin, kendi eseri olan tüketim toplumlarını sömürme  ve  her  şeyi  paraya  çevirme  güdüsüyle  yarattığını düşündüğümüz Sevgililer Günü, aslında insanların hem de Aşka inanan insanların tarihe kazıdığı bir gündür. Sistem bu günle beraber Aşkı paraya çevirip en içten duygumuz olan sevgiyi de ele geçirmiştir. Tam da bu yüzden bizler, yani içlerinde gerçek sevgiyi barındıran insanlar 14 Şubat’a sahip çıkmalıyız. Para babalarına, duygularımızı satın alamayacaklarını haykırmalıyız. 14 Şubatta sevdiklerimize çiçek almak istediğimizde, o günü fırsat bilip her şeyi pahalıya satan uyanık satıcılardan uzak durmalıyız. O gün bizler, sevginin verdiği güçle dudaklarımızdan dökülen sözleri, kalbimizden gelen sözcüklerle bezediğimiz sayfaları ya da hayal gücümüzün sevgimizle birleşmesinin ürünü olan hediyeleri sunmalıyız sevdiklerimize. İnsanı ele geçirmek isteyen sistem, insanın en güçlü duygusuyla, Aşkla yıkılacaktır. İsmi, “sevgili” sözcüğüyle eş anlamlı hale gelerek ölümsüzleşen Valentine adına tüm sevenlerin ve sevilenlerin Sevgililer Günü kutlu olsun aziz dostlar.

*https://issuu.com/azizm/docs/edergisubat2008

Bunu paylaş: