Kitapçı: Yaşar Kemal-İnce Memed

Türk Edebiyatında yeri apayrı olan ve 2015 yılında yitirdiğimiz yazarımız Yaşar Kemal’in ilk romanı olan İnce Memed, varlığını tamamen ‘insanca yaşamaya’ adamış insanların hikayesini anlatmakta. Yaklaşık olarak kırktan fazla dile çevrilmiş dört ciltlik eserde, adaletsizliğe karşı başkaldırı, aşka karşı savaş, zulme karşı merhamet içermektedir.

İnce Memed’in yaşadığı köyde ki ağanın kurallarını benimsemeyi reddetmesi, daha özgür bir yaşamın hayali uğruna verilen mücadele ve arkasından sevdiklerinin elinden alınması ile oluşan mücadele ve savaşma isteği.

1955 yılında yayımlanan roman Nazım Hikmet tarafından Rusça ’ya, Thilda Kemal tarafından İngilizceye, Güzin Dino tarafından Fransızcaya çevrildi ve daha birçok farklı ülkede, birçok farklı dil de okundu.

Yapı Kredi Yayınları’ndan raflarımıza ulaşan kitap, 1984 yılında İngiliz aktör ve yazar Peter Ustinov tarafından İnce Memed. Memed My Hawk (Şahinim Memed) adıyla sinemaya uyarlandı.

Azizm Sanat olarak Şubat sayımızda yer alan ve Yaşar Kemal’in usta edebiyatını farklı boyutlarda ele alan Adnan Binyazar’ın ele aldığı ‘Geleneksel Anlatıdan Çağcıl Söyleme’  makalesinin okunmasını tavsiye ediyoruz.

Cennet Akıncı

Bunu paylaş: