Son Şinitzel’e Başkanlık Sansürü

16. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nde gösterilmesi planlanan ‘Son Şinitzel’ isimli filme orijinal hali ile eser işletme belgesi verilmedi. Kurul filmin bazı sahnelerinin değiştirilmesini istedi. Filmin yönetmenleri Kaan Arıcı ve İsmet Kuruluş değişiklik yapmayacaklarını açıkladı. Dolayısıyla film, 16. !f İstanbul’da ve Türkiye’de bulunan başka film festivallerinde de gösterilmeyecek.

Kısa filmler için başka hiçbir ülkede gerek olmayan ‘eser işletme belgesi’ ülkemizde adeta sansür bekçiliği için kullanılıyor. Bu belgeyi alamayan eserler ülkedeki festivallerde filmlerini gösterme hakkına sahip olamıyor. Filmin bazı sahnelerinin değiştirilmesi gerektiğini söyleyen kurul, filmin gösterimine izin verip vermemekle kalmayıp, içeriğine de müdahale etme hakkını kendinde buluyor.

Film 2467 yılında geçiyor. Filmde Haluk Bilginer Türkiye Cumhuriyeti’ nin başkanını canlandırıyor. Birleşmiş Milletler ‘Dünyayı terk edin Mars’ taki kolonilere yerleşin’ çağrısı yapınca son arzusu şinitzel yemek olan başkan yaverini görevlendiriyor. Ancak son tavuk 200 yıl önce görülmüştür.

Sansür gerekçesi filmin tanıtım bülteninde yer alan yukarıdaki bilgilere bakıldığında daha net anlaşılabiliyor. Ülkede artan sansür uygulamalarına yeni bir örnek olan ‘Son Şinitzel’ filminde ‘Başkanlık’ konu edinildiği için belge verilmemiş ve gösterimi engellenmiş.

Ülkede sanatın ve hayatın her alanında uygulanan faşizm gözler önüne seriliyor. Kendilerinden olmayan, onları desteklemeyen tüm eserler yok sayılıyor.

Var olan sinemamız her an ‘en sessiz’ halini alma tehlikesiyle karşı karşıya..

Kral çıplak!
Başkanlığa hayır!

Orçun Üzüm

Bunu paylaş: