Dirimbilim Günlüğü: Hawaii, Hazar Yılanı, Dekaohtura, Vladimir Kush

Fotoğraf: Orçun Orhun

25 Ekim 2021

Melbourne, Avustralya

Doryanthes palmeri.  Fotoğraf: Melda Turan Doruk

Editörün notu: İngilizcesi “Giant spear lily” olan bu ilginç bitkinin ne kadar büyüyebildiğini görmek için bu kısa videoyu izleyebilirsiniz;

26 Ekim 2021

İstanbul

At kestanesinin oluşum süreci. İnsan doğaya her gün şaşırabilir. O dikenlerden önce nasıl da yumuşacıklar. Bazı insanlar gibi.

Fotoğraf: Alev Oskay

Martıları, kargaları gözlüyorum ben de. Kırlangıçlar çekildi. Her akşam bu kargayla güneşin batışını izliyoruz beraber.

Fotoğraf: Alev Oskay

Alev Oskay

27 Ekim 2021

Burhaniye

Bilimciler yeni bir tür gagalı balinanın varlığını duyurdular. Bilimsel ismi Mesoplodon eueu olan bu türün varlığının anlaşılmasında Yeni Zelanda’da 2011 yılında bulunan bir gagalı balina kilit rol oynamış.  Mesoplodon mirus türünden gagalı balinanın kuzey ve güney yarımkürelerdeki populasyonlarının genetik ve morfolojik açıdan karşılaştırılması sırasında bu örneğe denk gelen araştırmacılar söz konusu populasyonların ayrı tür olduğuna karar vermiş. Genetik vemorfolojik (özelikle kafatası ölçümleri) açıdan yeni bir tür olduğu anlaşılan örneğin isimlendirmesi de süreçte yararlanılan yerlil halkların bilgisine (indigenous knowledge) selam etmesi açısından dikkat çekici. Ne de olsa yerlilerin doğaya dair bilgileri zamanında göz ardı edilmiş, hatta aşağılanmış ve hâlâ yeterince başvurulmayan çok önemli bir kaynak.

Dünyada bulunan tüm yunus ve balina türlerinin yaklaşık %25 ini oluşturmalarına rağmen bilimcilerin Gagalı Balinalar ailesi (Ziphiidae) hakkında bildikleri oldukça sınırlı. Kıyıdan uzak, derin sularda yaşayan bu gizemli balina ailesi ile ilgili bilinenlerin büyük bölümü ise çoğunlukla ölü olarak kıyıya vuran bireylerin incelenmesiyle elde edilmiş. Tür içi morfolojik varyasyonun oldukça fazla olması ve ayırdedici özelliklerin türler arası benzerlik göstermesi bu aileye ait türlerin tanımlanmasını zorlaştırıyor.

http://www.sci-news.com/biology/ramaris-beaked-whale-mesoplodon-eueu-10210.html#:~:text=The%20newly%2Didentified%20species%2C%20named,beaked%20whales%20(Mesoplodon%20mirus).

Özgür Keşaplı Didrickson

29 Ekim 2021

Nazarköy, İzmir

Bir uyku hikayesi.

Fotoğraflar: Orçun Orhun

Orçun Orhun

4 Kasım 2021

17:54

Burhaniye

Çapari’ye, teyzemlerin yanına oturur oturmaz yunus gördüm. Afalinaydılar büyük olasılıkla. En az 4-5 birey vardı. Birhan’ın arkadaşı sıçradıklarını da gördü. Tam da ben Exeter Üniversitesi’nin bycatch (hedef dışı av) ile ilgili bir yurttaş bilimi projesine katılmışken görmek ne iyi oldu bizim yunusları.

Özgür Keşaplı Didrickson

5 Kasım 2021

Yedigöller. Fotoğraf: Seda Gümüş Baykal
Yedigöller. Fotoğraf: Şeref Baykal

5 Kasım 2021

Pelitköy, Burhaniye

Bugün yüzdüm. Yüzmek, şnorkelle balıkları, ahtapotları gözlemlemek her zaman güzel ama tüm denizin sana kaldığı günlerde yüzmek daha da güzel. Sonbaharda da yüzebildiğimiz bir ülkede yaşamak ne güzel.

Özgür Keşaplı Didrickson

8 Kasım 2021

Atatürk Arboretumu, İstanbul

Fotoğraflar: Sümeyye Günbaylı

16 Kasım 2021

Acıgöl, Afyonkarahisar

Dağ bülbülü (Prunella modularis)

Çalıların arasından nadiren açığa çıkar. Ürkek bir ötücüdür.

Ben kamuflaj örtüsünün altından ona bakarken o da dikkatle beni gözledi. Bu güzel kuş bahçemin 65. türü olarak envanterime girmiş oldu.

Selamlar, sevgiler…

Dağ bülbülü. Fotoğraf: Okan Koçyiğit

Okan Koçyiğit

17 Kasım 2021

Eğirdir Gölü, Isparta

TR/ENG. Şimdiye kadar kaydettiğiniz en yüksek elmabaş patka sayısı nedir? Bugün Eğirdir Gölü’ndeydim. Bu göl, elmabaş patkanın Türkiye’deki en önemli kışlama alanlarından biridir. Her yıl ortalama 26.000 kuş (1965’ten beri ortalama sayı) göle geliyor. Bugün tek gruptaki 10 binlerce elmabaş patkayı saydım. Su yüzeyi tüyleriyle kaplıydı. Nesli tehdit altındaki bu kuşların hızla suları çekilen göldeki gelecekleri son derece belirsiz. Göl hızla çekiliyor. Bu yüzyılda tamamen kuruyacağını tahmin ediyorum. Gölden elma bahçeleri için çok fazla su alınıyor. Beş yıl önce hala sular altında olan şimdiki kuru kıyıları görmek benim için dayanılmazdı. Bu duruma son vermek için yerel halkın sesini çıkarması gerekiyor. Her gün göllerin kayboluşunu izlemektense her gün biraz daha fazla seslenmemiz gerekiyor. Göllerimiz kurumasın!

What is the highest number of common pochards you have ever registered? Today I was at Lake Eğirdir. This lake is the most important wintering area for common pochards in Turkey. Every year around 26,000 birds (average since 1965) arrive there. Today I counted tousands of birds in the same flock. The surface of the water was covered with feathers of the species. The lake dries up quickly and this threatened birds face this issue. I estimate that this lake will dry up completely in this century. Too much water is being pumped from the lake to the apple orchards. It was sad for me to see the dry shore that was still under water five years ago.

Eğirdir Gölü. Fotoğraf: Lider Sinav

Lider Sinav

21 Kasım 2021

Taylıeli, Burhaniye

Bugün Tuğçe’yi ziyarete giderken belki de en sevdiğim kelebek olan Mavizebra’yı görmek ne kadar anlamlı oldu.

Özgür Keşaplı Didrickson

25 Kasım 2021

Trondheim, Norveç

TR/ENG Dünyada yaşanan onca şey (ekonomik, politik; sağlık ve iklim krizi) arasında baba kış bu sabah kuzeye ulaştı!

Among all things happening in this world (economic, political, health and climate crisis), father winter has arrived up north this morning !

https://www.facebook.com/100006113269051/videos/178520551146904

Emre Yakşi

5 Aralık 2021

Juneau, Alaska, ABD

TR/ENG Gelgit Havaalanı yürüyüş patikasında 6. 27 metreye ulaştı bugün. Bir fok insanlara bakıyor, gelgit sulakalana erişim patikasını taşkına uğratıyor ve bir parça buz patikaya yaklaşıyor.

20.57 ft high tide today at the airport dike trail. A seal eyes humans, the tide floods the wetlands access trail, and a plume of pan ice nears the dike.

Fokla karşılaşma. Fotoğraf: Peter Metcalfe

Peter Metcalfe

3 Ocak 2022

Burhaniye

Bugün dere boyundaki küçük patikanın kıyısında papatyalar açmıştı. Bir tane de Sığırdili (Anchusa) gördüm. Daha geç açtığını bildiğimiz çiçekleri açmış görünce iklim değişikliği kaynaklı kaygıyla dolmadan da edemiyor içimiz. “Ocak ayında ne güzel oldu bu çiçekleri görmek” diyemiyoruz doğallıkla. Ben de işte kaygıya bulanmış bir sevinç hissettim onları görünce.

Not: Yalnızca 1 ay kadar sonra Guardian’da çiçeklerin İngiltere’de bir ay kadar önce açmaya başlamasıyla ilgili bir yazı yayımlandı. Yazıdan kısa alıntılar yapmak gerekirse. Araştırmacılar 1793’den beri kaydedilmiş olan 400’den fazla türe ait 420,000 kaydı incelemişler. 1986’ya kadar ilk çiçek açmanın ortalama tarihi 12 Mayıs imiş ve günümüze gelindiğinde bu tarih 16 Nisan’a kaymış. Erken çiçek açmayla ilgili en büyük tehlikenin canlılar arasındaki ekolojik zamansal uyumsuzluk olduğuna dikkat çeken araştırmacılar halihazırda yaşanan uyumsuzluk örneği olarak orkideler ve arılar ile büyük baştankara yavrularıyla tırtıllardan söz etmişler. Bu durumdan yalnızca biyolojik, ekolojik sistemlerin değil tarımın da etkileneceğini vurgulayan araştırmacılar bahçıvanların, bahçesi olanların biyolojik çeşitliliği yıl boyu desteklemek için hangi türleri yetiştirebileceklerinden söz eden araştırmalara da değinmişler. Kısa ama çok önemli bilgiler içeren makalenin tamamını okumak isterseniz;

https://www.theguardian.com/environment/2022/feb/02/flowers-arriving-month-early-uk-climate-heats-up-bloom-insects-birds#:~:text=Plants%20are%20flowering%20a%20month,400%20species%2C%20dating%20to%201793.

Özgür Keşaplı Didrickson

16 Ocak 2022

Trondheim,Norveç

TR/ENG Çılgın rüzgârlara sahip gerçekten çok kötü bir haftasonuydu ama bu güzellikler günümüzü aydınlattı.

This was a weekend with really bad weather with crazy winds, but these beauties brightened our day.

https://www.facebook.com/100006113269051/videos/610812250176464

Emre Yakşi

19 Ocak 2022

Ankara

Her haftaya bir çizim diye başladım ama dün karşıma çıkıp beni şaşırtan bu Jasminum bir istisna olsun. Başka istisnalar da olabilir tabi daha yılın başındayız. Kendisiyle karşılaştığımızda hava sıfırın altındaydı ve kar yağıyordu. Uzaktan yanlış gördüm herhalde derken yanına gittiğimde daha da şaşırdım ve dayanamayıp küçük bir dal kopardım.  Teşhis ve kontrol Jasminum nudiflorum olduğunu söyledi yani “winter jasmine” veya “sarı yasemin”. Yolda biraz hırpalanmış, çizim istediğim gibi olmadı ama sonuçta eskiz günlüğü, ben oldu dedikten sonra olmuştur.

Sarı yasemin. Fotoğraf: Gül Nilhan

Gül Nilhan

23 Ocak 2021

İstanbul

Avrupa’nın en küçük ördeği İTÜ’de.

Kar yağınca İTÜ Ayazağa Kampüsü’ndeki gölete farklı misafirler de uğruyor. Bugün bu çamurcun arkadaşlar vardı. Şehrin ortasında ufacık bir ekosistem ne kadar farklı türe ev sahipliği yapabilirin en güzel örneği. Buna benzer ekosistemleri arttırsak kim bilir neler göreceğiz?

Çamurcun. Fotoğraf: Emrah Çoraman

Emrah Çoraman

25 Ocak 2022

İstanbul

Fotoğraf: Sümeye Günbaylı

26 Ocak 2022

Manavgat, Antalya

Geçtiğimiz kış, hava koşulları olarak olağan dışı durumlar yaşadık burada. Nerede mi yaşıyorum? Kentin kargaşasından yorulup, Antalya’nın en hareketli  semtlerinden birinden, önce sahilde sakin bir siteye, sonra da doğa ve hayvan sevgisi dürtüleri ile kırsala, Manavgat’ın merkeze en yakın köyüne taşındık. Toros Dağları’nın karlı tepelerini uzaktan seyrederiz. 7 yıldır bir çam ormanının eteğinde, köy evimizde  zorluklarla güzellikleri dengeleyip yaşayıp gidiyorduk.  Ne yazık ki ormanı kaybettik.

Buralarda yazları çok sıcaktır. Yağış görülmez. Kışları ise çok üşütmeden gelir geçer. Yağmurlar sonbahardan yaz başına dek ormanı, meraları, bahçe ve tarlaları yeterli düzeyde sular. Gerçi şimdi orman da kalmadı. Yandı, bitti.. Yanlış anımsamıyorsam yaklaşık 30 yıldır Antalya’nın merkezine ve Manavgat, Alanya gibi sahil  kasabalarına kar yağmamış. Yaşlılar o yıllarda yağan ama bir kaç saat içinde eriyen karı gülümseyerek anlatırlar.

Bu kış, hava durumunu her gün sürekli izledim çünkü köpek kızlarımla her gün her koşulda uzun dağ yürüyüşleri yaparım. Yine öyle bir yürüyüşte dağın başında bulduğum yeni doğmuş dokuz köpek yavrusunu beslemek için günde iki kez kilometrelerce yürürüm. Dün  akşam üzeri toz halinde sulu kar yağışı başlayınca yavrular için çok kaygılandım. Gerçi o günkü öğleden sonra beslenmelerini yapmıştım. Asıl kar yağışı bu  sabah başladı. Kar taneleri iri iriydi, dönerek  lapa lapa yağıyordu ve bir kaç dakika sonra bahçemde kar öbekleri oluştu. Çocuklar çığlıklar atarak oynamaya başladılar. Yarım gün kadar kaldı. Hoş görüntülerdi. Neyse ki yavrular için taş çoban ocağını çoktan korunaklı bir yuvaya dönüştürmüştüm. Kar yağışı kısa sürse de buradaki diğer doğa olaylardan çok farklı olduğu için belleklerdeki yerini aldı.

Tabii ki işin bir de bilimsel boyutu var. İklim normallerinin alışılagelmişin dışına sapmasının gerçek anlamı  ve etkileri nedir? Bilim insanlarımızın açıklamalarını, uyarılarını dikkatle izlememiz gerekir bence…

İsmet Şahin

29 Ocak 2021

Burhaniye

Bu senenin ilk anemonlarını teyzemle, memlekette görmüş olduk. Nerdeyse her birini ayrı ayrı sevdik. Bir ara kekik toplamaya başladık. Baktım teyzem kekiğin dibinde gördüğü, açmamış, uzun boylu kırmızı bir anemonla konuşuyor. Anemon ne düşündü bilemiyorum ama çok tatlı bir andı. Rengarenk, zarif, güzelim varlıkları, çok zor olabilen yaşamda bize güç versin, şifa olsun.

Özgür Keşaplı Didrickson

12 Şubat 2022

Burhaniye

7 Şubat’ta, Taylıeli’nin arkalarında sarı renkli bir tür çiğdemle kaplı bir alan bulunca ne çok keyiflendik. 9 Şubat’ta da yine Taylıeli Köyü’nde bir oluklu kertenkele (Pseudopus apodus)  gördük. Ben daha önce hiç genç bireylerin fotoğraflarına denk gelmemişim. Desenli oluşundan başka bir tür sandım. Meğer genç bir bireymiş. Tanımı yapan Ergun Bacak “Ne kadar erkenciler öyle” dedi.

İki gün önce yılın ilk sümbüllerini (Muscari sp.) gördük. Bugün de Ören’deydik. Hıdrellez otuyla (Hypecoum sp) kaplı oluyor bu dönemde kumsal, ne güzel oluyor. Eve dönerken de, araba penceresi gerisinden yılın ilk bahar dalını gördüm. Bir erik ağacı mı acaba? Yarın ziyaretine gitmeli, güzelliğini içe çekmeli.

Özgür Keşaplı Didrickson

15 Şubat 2022

Halsey, Oregon, ABD

TR/ENG Kasabadan çıkınca çok büyük bir kuğu grubuna -büyük olasılıkla Küçük Kuğu; Cygnus columbianus-rastladık. Belki de bin kadardılar ama hepsini gözlemleyecek ya da net bir fotoğraf çekecek ekipmana sahip değildim. Çok büyük bir sürpriz oldu. Göç ediyor olmalılar

Driving out of town we saw a huge group of swans (!) probably Tundra swans –there might have been a thousand, but I did not have the right camera equipment to catch them all or even get a very clear shot. It was such a surprise to me. They surely must be migrating.

Kuğular. Fotoğraf: Janine Reep

Janine Reep

1 Mart 2022

Burhaniye

Savaşı lanetleyip barışı istediğimiz şu günlerde Tlingit kültüründe geyiğin yerinden söz edelim. Geyik, Kuzgun ve Kartal klanları için ormandaki en barışcıl hayvan olarak görülür. Bu nedenle törenlerde, savaşların sonunda uzlaşmak ve barışı getirmek için karşı klandan seçilen kişiye de “geyik” denirmiş. Bu kişi en iyi sonucun alınması için barışla ilgili olarak dikkatlice meditasyon yapabileceği, etraflıca düşünebileceği bir kayaya gidermiş. Bu kayaya da “geyik” ya da “barış kayası” denirmiş.  Büyük olasılıkla barıştaki bu rolü nedeniyle geyik hiç bir klan ya da haneyle ilişkilendirilmez ve Tlingit sanatında pek rastlanmaz.

Özgür Keşaplı Didrickson

2 Mart 2022

Melbourne, Avustralya

Yucca- Spanish dagger (Bir tür avizeçiçeği)

Doğada çiçeklerinin açtığını gördüğüm bu bitkinin bahçemizdeki örneğinde bir sabah camı açıp ta çiçek açmış olduğunu gördüğümdeki sevinç anlatılamaz

Bir tür Yuka. Fotoğraf: Melda Turan Doruk

Melda Turan Doruk

5 Mart 2022

İzmir

Geçen gün internet üzerinden ders işlerken, benim odanın penceresine konan kumru da derse katıldı. Ara vermeden o bilindik sesini çıkartıyordu. Ne zamandır pencereye geldiğinden orayı yuva olarak gözüne kestirdiğine karar vermiştim. Daha önce bir yaz tatili dönüşü orada yuvası olduğunu da görmüştük. Her neyse diyeceğim, derste bu çıkardığı sesler üzerine bir öğrencim Yunanca adının dekaohtura olduğunu çünkü o gugukçuk sesini on sekiz kere çıkarmasından dolayı bu ismin ona verildiğini söyledi. Yunancada “onsekiz” “dekaoxto” olarak geçmektedir. Yine bir başka derste ise yine aynı durum yaşandı ve bu kez dekaohtura hakkındaki mitolojik hikayeyi de bir başka öğrencimden öğrendim.

Güzel bir genç kız vardır ancak onun çok kıskanan ve oğlundan ayrılmasını isteyen kayınvalidesi ondan olmadık şeyler ister. Bir günde 18 ekmek yapmasını ister ve genç kız beceriklidir, ekmekleri yapar ancak kıskanç kayınvalide bunlardan birini çalar ve 18 tane olmadığını söyler. Israrla 18, 18 diye bağıran genç kız sonunda çıldırır ve ona acıyan Tanrı onu bir kuşa, dekaohturaya yani bir kumruya çevirir.

Kumru. Fotoğraf: Yeşim Öndül

Yeşim Öndül

9 Mart 2022

Tiflis, Gürcistan

Maviş (Mavi baştankara) geldi kondu elma dalına. Şimdi de pembe (İspinoz) pink pink takıldı elmaya.

İspinoz. Fotoğraf: Soner Oruç

Soner Oruç

10 Mart 2022

Burhaniye

Bugün baharın ilk ev kırlangıçlarını gördüm.

Özgür Keşaplı Didrickson

13 Mart 2022

Ankara

Son zamanlarda duyduğum üzücü haberlerden biri de bu. Mikri Prespa Gölü’nde üreyen 1300-1500 çift tepeli pelikandan 1003 kuş H5N1 virüsü nedeniyle öldü. Üreyen kuşların geri kalanı henüz kışlama alanlarından dönmedi. Bu alanda türün korunması için 30 yıldan uzun süredir çalışan doğa korumacılar için yıkıcı bir durum bu. Bunun yanı sıra, kışlama alanlarından kısa süre içinde dönmesi beklenen diğer tepeli pelikanların akıbeti için de çok kaygı verici bir durum. Nesli tehlike altındaki bir türün popülasyonu hızla küçülüyor. Çok acı!

https://www.spp.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=331%3Aavian-influenza-outbreak-and-mass-mortality-in-dalmatian-pelicans-at-prespa-national-park-&catid=7%3Anea&Itemid=1&lang=en

Lider Sinav

20 Mart 2022

Tiflis, Gürcistan

GaraKuş camımda huzurla beslenir.

Karatavuk. Fotoğraf: Soner Oruç

Soner Oruç

21-27 Mart 2022

Hawaii, ABD

Bu küçük koy volkanik kayaların aşınıp siyah kumlara dönüşmesiyle oluşmuş bir doğa harikası. Denzi çok ılık olmasına rağmen konumu gereği dalgalar çok büyük ve yüzmek zorlayıcı olabiliyor. Günün doğuşunu izleyip kuş seslerini dinlemek için harika bir nokta.

Black Sand Beach, Hilo. Fotoğraf: Özge Kurnaz

Kaldığımız yerin bahçesinden tropik bir çiçek. Burada her yer türlü güzelliklerle dolu

Keaau. Fotoğraf: Özge Kurnaz

Bu parkta volkanlardan fışkıran lavların agaçları çevrelemesi be ağaçların yanmasıyla beraber dış lav katmanının bir kalıp gibi ağacın şekliyle kalmasını görmekteyiz.

Lava Trees Eyalet Parkı. Fotoğraf: Özge Kurnaz

Bu milli parkta tropik iklimin getirdiği yeşilin onlarca tonunu görebilirsiniz.

Akaka Şelalesi Milli Parkı. Fotoğraf: Özge Kurnaz

Daha önce hiç görmediğimiz tropik çiçeklerle dolu bu milli parktan renkli bir kare.

Akaka Şelalesi Milli Parkı. Fotoğraf: Özge Kurnaz

Özge Kurnaz

23 Mart 2022

Marmaris

Bayram Göçmen hocamızı kaybettiğimiz 3 yıl oldu. Çok erken oldu gidişi ama geride okadar güzel izler bıraktı ki. Dün karlar altında kendine gelmeye çalışan Yılanımsı kertenkele (Anguis colchia) ile karşılaşmamı Bayram hocama ithaf ediyorum. Onun sayesinde sürüngenler dünyası ile detaylı ilgilenmeye başlamıştım. Ruhun şad olsun.Rahmet ve sevgiyle anıyorum.

Yılanımsı kertenkele. Fotoğraf: Neriman Fırtına

Neriman Fırtına

23 Mart 2022

Şarköy, Burhaniye

Bir Burhaniyeli olarak Şarköy’ü ilk kez bugün ziyaret etme başarısı gösterdim. İsmi dışında hakkında hiç bir şey bilmiyormuşum iyi ki, bir sürü eski bina gördüm ve çok şaşırdım. Bazılarında oturanlar vardı. Umarım korunurlar. Ne kadar estetikler. Tarihimizi koruyarak şehirleşebilseydik, 3 güzel bina 30 korkunç bina gibi yamalı bohça olmasaydı yerleşim yerleri ne kadar daha güzel bir ülke olurduk. Şarköy yakınında da güzelim bir anemon noktası keşfettik ki en kısa zamanda tekrar gideceğiz. Hem beni-unutma, sümbül ve daha bir sürü farklı çiçek daha vardı hem de zeytinlerin altında ısırganlar vardı. Isırgan toplamak için bugün hazır değildik.

Baştankara sesi eşliğinde anemonlar;

Özgür Keşaplı Didrickson

25 Mart 2022

Burhaniye

Çok soğuk geçen ayın bu son günlerinde hava çok güneşli ve sıcak. Annem bugün yılın ilk kelebeğini gördüğünü söylemişti. Beyaz. Postaneye gitmek için dışarı çıktığımızda ben de gördüm baklaların üzerinde uçan beyaz bir kelebek. Dönüşte apartmanın karşısındaki, baklaların olduğu bahçeye girince de zıpzıplardan bir kelebek gördüm. Uzun süre göremediğim, fotoğrafını da çekemediğim için türünü anlayamadım.

Özgür Keşaplı Didrickson

28 Mart 2022

Phillip Adası, Melbourne, Avustralya

Cape Barren Goose Cereopsis novaehollandiae (Sereo Kazı, Avustralya Kazı)

Sereo Kazı. Fotoğraf: Melda Turan Doruk

Melda Turan Doruk

29 Mart 2022

İstanbul

Boğazda bir balıkçıl kardeş.

Gri Balıkçıl. Fotoğraf: Şule Baykan Bilgin

Şule Baykan Bilgin

1 Nisan 2022

Burhaniye

TR/ENG Hayatımda ilk kez bir anemonda bu kadar çok sayıda ve bu pozisyonda arı görüyorum. Arılar hemen yakındaki birkaç kovanın arısıydı herhalde.

I am seeing this many bees and in this position first time ever in an anemone  Probably bees from hives cliseby.

Özgür Keşaplı Didrickson

2 Nisan 2022

İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde çuha çiçeği coşkusu. Bazı yerler mosmor kaplanmış.

Çuha çiçeği. Fotoğraf: Emrah Çoraman

Emrah Çoraman

4 Nisan 2022

İzmir

Bugün sezonu açtım. 

14.30-17.00 saatleri arasında yaptığım 2-3 saatlik bir arazi de, Yalancı beyaz melek, Küçük beyaz melek, Büyük beyaz melek, Turuncu süslü, Dağ öyklosu, Küçük esmer boncuk, Karagöz mavisi, Benekli bakır ve Sarı azamet gözlemledim ve 6 türün fotoğrafını çektim.

Dağ Öyklosu. Fotoğraf: Melih İnanlı

Melih İnanlı

5 Nisan 2022

Burhaniye

Ot toplama mevisimi açıldı. Doğanın ücretsiz sunduğu bu muhteşem tatları toplamak da çok keyifli üstelik. Bugün Ören’de filiz toplarken bir ara annemin yanına gidip çiçek, böcek gözlemi yaparken aheste aheste toplayayım filizleri diyordum ki bir çift belirdi yakınımızda. Aslında ot toplayan birilerini gördüğümde hep çok mutlu oluyorum çünkü böylesi doğal alanlara ihtiyaç duymamız korunmaları anlamına da gelebilir diye umutlanıyorum. Bir gün bu yerler imara açılacak olsa oralardan ot toplayanlar da sesini çıkarır diye düşünmek istiyorum. Ancak bugün bir tatlı tehditti bu çift ve annemin yanında şımarık bir yavaşlıkla filiz toplama fikrimden vazgeçtim ve daha bir peşine koyuldum filizlerin. Uzunca bir süre böyle 4 kişi dikenler arasında arayıp bulduk filizleri. Bizden önce de toplamışlardı ama işte buna rağmen bir yemeklik topladık hepimiz. Onlar da afiyetle yemiştir umarım. Bugün korulukta sık sık kaplumbağalarla karşılaştığımızı da not edeyim.

Bir akyıldızın yanında filizler ve bir tutam arapsaçı. Fotoğraf: Özgür Keşaplı Didrickson

Jno birkaç gün önce Alaska’ya , memleketi Juneau’ya gitti. Akşam konuştuğumuzda “Özlediğin bir şey yaptın mı?” diye sorduğumda “Pasifik Okyanusu’nun kokusu” demesi çok hoşuma gitti. Pasifik’in o özgün ve keskin kokusunu ben de çok severdim.

Özgür Keşaplı Didrickson

6 Nisan 2022

İstanbul

Olmanın kendiliği… Bakınız=Doğa

“Yağmur vardı, gitti mi? Ben sisle dans etmem… rüzgar gelmezse çiçeğimi açmam, güneş yoksa yaprağımı toprağa dökmem..”demiyor. Ben de buna ’varlığın eforsuz devinimi’ diyorum.

Fotoğraf: Sümeyye Günbaylı

Sümeyye Günbaylı

7 Nisan 2022

Samatya, İstanbul

Mustafa Bilgin ebeveyne pozitif enerji gönderirken…

Mustafa Bilgin

8 Nisan 2021

İstanbul

Üç aylık tedavi ve bakım sonrası hazar yılanını (Dolichophis caspius) doğaya geri saldık. Hazar yılanları agresif olur denir ama bizim ki oldukça mülayimdi. Yolu açık olsun.

Doğaya salınma anının videosu;

Ahmet Emre Kütükçü

8 Nisan 2022

Burhaniye

Baharın ilk günlerinden bugüne çeşitli otlarla döndük evimize. Arapsaçı, ısırgan, kekik, hindiba, filiz… Zahmetli olduğu kadar da mutluluk vericiydi toplamak. Küçük yaşlarımda bana otları tanıtıp sevdiren rahmetli babaannemi de hatırlarım hep tarlalarda ot peşindeyken.

Perihan Keşaplı

Editörün notu: Annem ve Emine teyze arapsaçı ve hindiba topluyor;

9 Nisan 2022

Burhaniye

Çok sevdiğim “Fogwalking: Art of Everywhens” isimli Facebook grubunda “Arrival of the Flower Boat/Çiçek teknesinin gelişi, 2001” isimli bu çok ilginç resim paylaşıldı bugün ve böylelikle Vladimir Kush’un ilginç dünyasıyla tanışmış oldum.

Çiçek Teknesinin Gelişi. Resim: Vladimir Kush

Resim dışında heykel, takı, çanta ve daha pek çok ürün tasarlayan 1965 doğumlu Kush’un düşgücüne daha yakından sokulmak isteyenler internet sayfasını inceleyebilir;

https://kushfineart.com/

Editör olarak Dirimbilim’in müziksiz çıkmasına gönlüm hiç razı olmaz. Ne paylaşalım diye düşününce ise elbette aklıma 22 Şubat’ta henüz 57 yaşındayken öte diyarlara uğurladığımız Mark Lanegan geliyor. Grubu Screaming Trees’i (Çığlık atan ağaçlar) on yıllardır bilmeme ve sesini çok özgün bulmama rağmen bir albümlerini bile edinemedim yıllarca, birkaç şarkıları dışında da dinlemedim. Çok isteyerek alıp on yıllarca rafta okunmayı bekleyen sevgili kitaplar gibi belki de.  Gerçi daha 2 yıl kadar önce sözlerinde “Kabil’de altın mı var?” gibi cümleler geçen “Night flight to Kabul” şarkısını da çok severek dinlemiş, Amerika’nın Afganistan işgalini ve bu militan kafa yapısını eleştirdiği için onu Amerika’dan çıkan sevgili müzisyenlerimden biri olarak görmüştüm.

Acaba grubun adını neden böyle koydu? Washington eyaletinde doğmuş biri olarak belki de orman ve ağaçların yaşamında yeri büyüktü. Söyleşilerinin izini sürersem belki ipuçları yakalarım. Şimdilik en kestirme olanı yaptım, albümlerdeki şarkılarının isimlerinde gezindim ve karşıma hemen “In the forest/Ormanda” şarkısı çıktı. “Şehri terk etmek istiyorum….Ormanda yaşamak istiyorum” cümleleri geçiyor sözlerinde. Lanegan’ın anısına ormanda gezinelim öyleyse;

Özgür Keşaplı Didrickson

…..

Not: Kuş türleri için trakus.org, kelebek türleri için trakel.org adresine bakabilirsiniz. Bitkiler konusunda Facebook’taki Flora grubu dışında, turkiyebitkileri.com adresinden  (Fotoğraf Galerisi bölümünden arama yaparak) ve yazarımız Hüseyin  Cahid Doğan’ın emeğiyle hayata geçirilmiş olan kocaelibitkileri.com sayfasından da yararlanabilirsiniz. Sürüngenlerden mantarlara, genel olarak yaban hayatla ilgili bilgi edinmek, gözlemlediğiniz türlerin hangisi olduğunu öğrenmek için dogalhayat.org adresine ve Facebook’taki “Türkiye Yaban Hayatı-Wild Life Turkey”  ya da Türkiye Yaban Hayatı Derneği grubuna da danışabilirsiniz.

Azizm Sanat Örgütü olarak doğadan zannedildiği kadar uzak olmadığımızı düşünerek, bu düşüncenin yarattığı umutla “Dirimbilim* Günlüğü” köşesini açmaya karar verdik.

Dirimbilim Günlüğü’nün her yaştan herkesin katkısıyla oluşmasını arzuluyoruz. Günlüğümüzde yer almak için yer ve tarih bilgisiyle bize gözlem ve düşüncelerinizi aktarabilirsiniz. Notlarınıza fotoğraf, çizim, video da ekleyebilirsiniz.

Bizi birleştireceğini, yaban hayata olan sevgimizle güç birliği yapmamızı sağlayacağını umduğumuz günlüğümüze katkılarınızı bekliyoruz. Notlarınızı dirimbilimgunlugu@gmail.com adresinden yayın kurulumuza gönderebilirsiniz.

* “Dirim” kelimesi “yaşam” demek. “Dirimbilim” de “Yaşambilim” yani “Biyoloji” demek.  “Dirim” kelimesinin doğanın içindeki müziğe ve şiire de göz kırpan bir kelime olduğunu düşündüğümüz için günlüğümüze bu ismi verdik.

Bunu paylaş: