Bumerang

“Unutulmuşluk ve bir tarafa fırlatıp atılmışlık en büyük cezalardandır.”

Joss Ware

Ne çok yaşanmışlık var yeryüzü tarihinde. Ne çok üzülmüşlük, ne çok ağlamışlık, gülmüşlük, ölmüşlük, yeniden doğmuşluk…

Peki, ne kadarı hatırımızda? Tanıklık etmediklerimizin ne kadarını anlattılar bize? Ne kadarı kondu belleğimize ve sonra yitti?

İnsan hafızasının sınırları vardır. Yenileri yaşandıkça eskileri sıklıkla atılır bir kenara.

Tozlu sayfalarda öylece bekleyen, hatırlanmayı isteyen o kadar çok yaşanmışlık vardır ki ve kimileri öylesine kutsal anlamlar taşır ki onları unutulmaya mahkûm etmek yapılabilecek en büyük haksızlıktır.

Hadi karıştıralım o tozlu sayfaları ve onlara hak ettikleri değeri yeniden verelim çünkü onların da bize öğretecekleri çok şeyleri var.

İçinden geçmekte olduğumuz zaman ve mekânın şimdiki zamana, ana sıkıştırılmışlığının tarihsel belleğin ve beraberinde insanlık birikiminin, neden-sonuç ilişkilerinin, süreçlerin ve diyalektiğin yitimine karşılık geldiği görülüyor. Bunun çıkarımı ise insanlığın küresel bir çürümeyle yüz yüze kalması olarak geçmiş gibi geleceği de yitirmeye sebep oluyor.

Belleksizliğe dur diyebilmenin çoğulculuktan geçtiğinin bilinciyle, Azizm Sanat Örgütü olarak sizleri tarihte yaşanmış, unutulmaya yüz tutmuş ve hatırlanmaya değer olayları, sıra dışı ya da sıradan kişileri, anları, sanat eserlerini, süreçleri, sanatçıları, devrimcileri yeni köşemiz olan “Bumerang”da, aydınlanmacı tavrın engin çerçevesinde bir araya getirmeye çağırıyoruz.

Bumerang – Evgeny Guselnikov

Neden “Bumerang”?

Çünkü “bumerang” insanlık tarihinin farklı coğrafyalarında farklı halklar tarafından farklı sebeplerle kullanılmış, özgün tasarımına karşın insanlığın evrensel ortak paydasının parçası olmayı başarmış biricik araçtır. Bumerang, gerektiğinde bir silah olmasının ötesinde, doğru fırlatıldığında rüzgâr hangi tarafa eserse essin, kişiye geri dönen öncü bir bilimsel keşiftir. Şimdiki zamandan geçmişe doğru, doğru bir estetik, doğru bir siyasal algı ve zihniyetle fırlatılacak bir bumerangın aydınlanmacı bir birikimle günümüze ulaşıp yarını kurgulaması içten bile değildir. Bumerang insanlık tarihinin aydınlanmacı birikiminin şimdiki zamandan geleceğe, geçmiş zaman sayesinde geniş zamana, varmasını sağlayacak bir silahtır.

Bumerang Kayığı – Lucie Hoffmann

Fırlatacağımız bumerangların başlangıç noktasına dönerken getirecekleriyle toplumsal belleğimizi hep birlikte yeniden inşa etmeli ve yol haritamızı güncelleme sorumluluğunu birlikte sırtlanmalıyız. Bu hamlede sizler de hatırlanması gerektiğini düşündüğünüz olaylar, kişiler ve  üretimleriyle ilgili derleyeceklerinizi her hafta Cuma günü sonuna kadar azizm.sanat@gmail.com adresine gönderebilirsiniz.

Bumerang – Crist Villagra

İyi fırlatmalar, iyi hatırlatmalar ve iyi okumalar.

Bunu paylaş: