5. Uluslararası Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali’nde Kanatlı Denizatı Ödülleri Sahiplerini Buldu

Uşak Üniversitesi İletişim Topluluğu’nun, Azizm Sanat‘tan Onur Keşaplı yönetiminde düzenlediği ve bu yıl ilk kez uluslararası ölçeğe taşınan 5. Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali, 10-14 Aralık tarihlerinde süren beş günlük yoğun programın ardından ödül töreniyle son buldu.  Üç yarışmada toplam 100, yarışma dışında ise 25 filme ev sahipliği yapan festival, jüri üyeleri ve konukların gerçekleştirdiği 17 etkinlikle sinemanın merkezini beş günlüğüne Uşak’a taşıdı. Görsel efekt ve sinema-felsefe başlıklarında seminerler, yönetmenlik üzerine ustalık dersi, senaryo yazarlığı, görüntü yönetmenliği ve kısa film tasarımı hakkında atölyeler ve oyunculuk üzerine söyleşinin yanı sıra yurt içi ve yurt dışından gelen finalist sanatçılarla gerçekleştirilen soru cevaplarla zenginleşen festival, gösterime giren tüm filmlere telif ödeyerek bu noktadaki öncü konumunu pekiştirdi.

Ozan Yoleri’nin yönettiği “Öğle Teneffüsü”, Ramazan Kılıç’ın yönettiği “Miğfer” ve Arian Vazirdaftari’nin yönettiği “Mesle Bache Adam”ın gösterimleriyle açılan festivalin ilk günü, açılış törenini ardından Sinema Salonu ve Atatürk Kültür Merkezi’nde film gösterimleriyle başladı. Mustafa Kemal Paşa Amfisi’nde ise video ve fotoğraf sanatçısı Tahir Ün’ün “Yeni Medya Olasılıklarıyla Belgesel Sinemada Yeni Anlatım Olanakları” başlıklı semineri gerçekleşti.

Etkinliğin ardından TV 8’de yayınlanan ve izlenme rekorları kıran “Kızım” dizisinin yönetmeni Gökçen Usta ile yardımcı yönetmeni Serkan Kaya’nın ustalık dersi kapsamında yönetmenlik mesleği masaya yatırıldı. Yoğun ilgi gören etkinlikte Usta ve Kaya’nın sahadaki tecrübeleri ışığında sinema ve televizyonda yönetmenliğin inceliklerine dair aydınlatıcı bilgiler, izleyicilerin soruları eşliğinde aktarıldı.

Birinci günün son etkinliğinde AKM’de kısa film yönetmeni Salih Toprak’ın ödüllü filmlerini içeren retrospektif gösterimi gerçekleşti. Gösterimin ardından soruları yanıtlayan Toprak senarist ve yönetmen olarak nelere dikkat ettiğini anlattı.

Festivalin ikinci günü İletişim Fakültesi Haber Atölyesi’nde Berk Tuğcu’nun gerçekleştirdiği senaryo yazarlığı atölyesiyle başladı. Senaryo yazım aşamalarının pratik olarak da uygulamaya konulduğu atölye uzun süresine rağmen ilgiyle takip edildi.

Mustafa Kemal Paşa Amfisi’nde Tahir Ün’ün küratörlüğünde gerçekleşen “Bir Kuşak ve Bir Yol – Yeni İpek Yolu” başlıklı özel seçki, video art sanatının Asya kıtasında nasıl bir karşılık bulduğunu, birbirinden özgün yapıtlarla ortaya koydu.

Ardından Haber Atölyesi’nde, “Bir Kısa Film Tasarlamak” başlıklı atölyede yönetmen Salih Toprak, katılımcılara bir fikrin filme dönüşmesi sürecinin perde arkasını, yapımcılık ve pitching alt başlıkları bağlamında aktardı.

Günün son etkinliğinde ise AKM’de “Öğrenci Belgeselleriyle Uşak” adlı özel gösterim düzenlendi. Festivalin yarışmalı bölümünde ön elemeyi geçerek gösterime girme hakkı kazanarak bir ilke imza atan Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi Turap Başel ve Ahtam İbragimov’un “Başka Sınırlar” adlı belgeseli ile 2018 mezunu Volkan Bağırgan’ın “İnsanı Eskiten Zaman” adlı filminin yanı sıra İstanbul’da okuyan Uşaklı öğrenci Ramazan Binbay’ın “Taydepti” adlı belgeselinin gösterildiği etkinlik, izleyicilerin soruları ve genç yönetmenlerin cevaplarıyla tamamlandı.

Festivalin üçüncü günü görüntü yönetmeni Berk Tuğcu’nun, Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlediği görüntü yönetmenliği atölyesiyle sürdü. Işık yönetimi ve renk düzenleme bilgilerinin aktarıldığı atölyede teorik bilgiler kadar pratiğe yönelik uygulamalar da katılımcılarla paylaşıldı.

Gün boyu film gösterimlerinin sürdüğü Uşak Üniversitesi Sinema Salonu’nda ulusal yarışmanın gösterim seçkisinde yer alan deneysel belgesel “Barisfer” ve kurmaca film “Kutlama”nın yönetmenleri Yusuf Emre Yalçın ile Elif Sözen’in katılımıyla gerçekleşen gösterim ve söyleşide, deneysel tür ve reklam görselliğinin sinematografiye etkisine odaklanıldı.

Dördüncü günde Mustafa Kemal Paşa Amfisi’nde festivalin merakla beklenen etkinliği olan Bennu Yıldırımlar ile oyunculuk üzerine söyleşi düzenlendi. Yoğun katılımla gerçekleşen söyleşi ülkemizin en önemli tiyatro sanatçılarından olan Bennu Yıldırımlar, televizyon ve tiyatro çalışmalarının yanı sıra Nuri Bilge Ceylan’dan Reha Erdem’e uzanan yelpazede çalıştığı usta yönetmenlere dair anekdotları dinleyicilerle paylaştı.

Günün ikinci etkinliğinde ise Prof. Dr. Lale Kabadayı ve Prof. Dr. Serdar Öztürk “Son Dönem Türk Sinemasının Felsefi İzleri” başlıklı seminerde festivale akademik zenginlik katarak varoluşçuluk ve imaj-hareket düzlemlerinde açılımlar yaptılar. Aynı zamanda SineFilozofi bünyesinde çalışmalar ortaya koyan Kabadayı ve Öztürk, katılımcıların sorularına aydınlatıcı yanıtlar verdiler.

Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’nın belgesel dalı finalistleri olan Turan Kubilay, Kenan Diler ve aynı zamanda üniversitemiz öğrencisi olan Emil Ali adına Turap Başel filmlerinin gösterimleri ardından izleyicilerin sorularını yanıtladılar.

Günün son etkinliğinde ise Ulusal Kısa Film Yarışması’nın dört finalisti, Ayşegül Okul, Tunahan Kurt, Kerem Altın ve Selim Şahintürk, filmlerinin gösteriminin ardından, Kısa Film Yönetmenleri Derneği başkanı Sidar Serdar Karakaş’ın yürütücülüğünde yapıtlarının yapım süreçlerini anlattılar ve izleyicilerin sorularını yanıtladılar.

Festivalin beşinci ve son gününde Ulubey Kanyonları Blaundus Antik Kenti ve Kanatlı Denizatı Broşu’nun yer aldığı kent müzesini gezen tüm konuklar, günün ilk etkinliği Ulusal Öğrenci Filmleri yarışması finalistleri ile gerçekleşen söyleşide buluştu. Kaan Kurnaz, Cihan Tamtürk ve Yavuz Gözeller’in filmlerinin yarıştığı bölüm, filmleri gösterimi ve izleyicilerin soru cevaplarıyla sürdü.

Günün ikinci etkinliğinde Uluslararası Kısa Film Festivali finalistlerinden Polonyalı sinemacı Mara Tamkovich ve Makedon sanatçı Hanis Bagashov’un filmleri “Corka” ve “Mishkonun gösterimleri gerçekleşti. Gösterim sonrası festival yönetmeni Onur Keşaplı’nın yürütücülüğünde yönetmenler sinemaseverlerin sorularını yanıtladı.

Mustafa Kemal Paşa amfisinde düzenlenen bir diğer etkinlikte ise başta “G.O.R.A” olmak üzere ülkemizin en önemli ve büyük projelerinin özel efektlerinde imzası bulunan, görsel efekt süpervizörü Kerem Kurdoğlu ile “Türk Sinemasında Görsel Efekt Ve Animasyon” başlıklı seminer gerçekleşti. Etkinlik günümüz sinemasında giderek artan bir etkiye sahip görsel efektlerin perde arkasına dair ufuk açıcı bilgiler ile dinleyicin yoğun ilgisini gördü.

Eş zamanlı olarak Uşak Üniversitesi Sinema Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte ise Antalya Sinema Derneği başkanı Sidar Serdar Karakaş’ın yürütücülüğünde Ulusal Kısa Film Yarışması’nın geriye kalan 8 finalist filminin gösterimi ve yönetmenleriyle söyleşileri gerçekleştirildi.

‘Kurbağa Avcıları”, ”Giderayak”, ” Toprak”, ”Ronaldo”, ” Ah Bir Ataş ver”, ”İmparatorlukta Zor Bir Gün”, ”Mavi Yarın” ve ”Soyut Oda” filmleri hakkında soru cevapların ardından festivalin son etkinliği olan “Kısa Film Yönetmenleri Forumu” düzenlendi. 2016’dan bu yana Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali’nin en dikkat çekici etkinliği olan forumda kısa film ve kısa filmcilerin sorunları masaya yatırılırken önceki yıllarda olduğu gibi tüm katılımcıların katkılarıyla önümüzdeki aylarda yayınlanmak ve uygulanmak üzere forum bildirisinin hazırlıkları başladı.

Kapanış ve ödül törenine ev sahipliği yapan kongre merkezinde Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş ve Uşak Belediye Başkanı Avukat Nurullah Cahan’ın kapanış konuşmalarının ardından tiyatro sanatçısı Bennu Yıldırımlar, ressam ve akademisyen Evrim Özeskici, yönetmen Gökçen Usta, görsel efekt ve post prodüksiyon süpervizörü Kerem Kurdoğlu, akademisyen Prof. Dr. Lale Kabadayı, sinema yazarı Murat Tolga Şen, yönetmen ve senarist Salih Toprak, akademisyen Prof. Dr. Serdar Öztürk ile fotoğraf ve video sanatçısı Tahir Ün’den oluşan ana jürinin aldığı karar doğrultusunda, 19 dalda verilen Kanatlı Denizatı Ödülleri’nin sahipleri ise şu şekilde neticelendi;

Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması

En İyi Kurmaca Ödülü – Babil Piyangosu, Yönetmen: Yavuz Gözeller

En İyi Belgesel Ödülü – Saksak: Bir Tütün Belgeseli, Yönetmen: Turan Kubilay

Ulusal Kısa Film Yarışması

Kısa Film Yönetmenleri Derneği Özel Ödülü – Tahtakurusu, Yönetmen: Tunahan Kurt

En İyi Müzik Ödülü – Soyut Oda, Müzik: Can Saban

En İyi Görsel Efekt Ödülü – Bendeki Sen, Efekt: Erman Zambak – Müge Cemel

En İyi Kadın Oyuncu ödülü – İmparatorlukta Zor Bir Gün, Oyuncu: Ayris Alptekin

En İyi Erkek Oyuncu Ödülü – Misafir, Oyuncu: Hakan Boyav

En İyi Ses Ödülü – Toprak, Ses: Furkan Utku Gerçik

En iyi Kurgu Ödülü – Kurbağa Avcıları, Kurgu: Günsu Yiğitcan

En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü – Ah Bir Ataş Ver, Sanat Yönetmeni: Rahmi Savran

En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü – Ah Bir Ataş Ver, Görüntü Yönetmeni: Oğuz Han Kaya

En İyi Senaryo Ödülü – Giderayak, Senarist: Özgür Cem Aksoy

En İyi Yönetmen Ödülü – Kurbağa Avcıları, Yönetmen: Batuhan Kurt

En İyi Film Ödülü – Kurbağa Avcıları, Yönetmen: Batuhan Kurt

Uluslararası Kısa Film Yarışması

Mansiyon Ödülü – Excuse Me, I’m Looking For Ping-Pong Room And My Girlfriend, Yönetmen: Bernhard Wenger

Jüri Özel Ödülü – Living Like Heta, Yönetmenler: Bianca Caderas, Isabella Luu, Kerstin Zemp

Üçüncülük Ödülü – Mishko, Yönetmen: Hanis Bagashov

İkincilik Ödülü – Córka, Yönetmen: Mara Tamkovich

Birincilik Ödülü – Mesle Bache Adam, Yönetmen: Arian Vazirdaftari

Bunu paylaş: