ODTÜ Giderse Göçmen Kuşlar Da Gidecek

Gökçek’nin yıllardır içinden yol geçirmeyi planladığı ODTÜ ormanı kuş göçü açısından da büyük öneme sahip. 2000’lerin başında yapılan kuş halkalama çalışmaları* sırasında Sahara’nın güneyinden üremek için ODTÜ’ye gelen bir bülbül 4 yıl üst üste aynı çalı kümesinde kaydedildi! (Fotoğraftaki birey) Ülkemizde üremeyen ve kışlamayan, sadece geçit sırasında konaklayarak beslenen türlerden biri olan benekli bülbül de yine benzer şekilde 2 sene üst üste aynı çalıda tespit edildi!

ODTÜ ormanının göçmen kuşların beslenmesi açısından ne kadar değerli bir alan olduğu da verilerle kanıtlandı. Örneğin bir benekli bülbülün konakladığı 3 hafta boyunca ağırlığını 22,5 gramdan 32,5 grama çıkardığı belgelendi!

Eymir ve yerleşke dâhil ODTÜ arazisinin 5 noktasında yapılan bu çalışmada, daha birçok kuş türünde 10 gün içinde yüzde 50’ye varan ağırlık artışı gözlendi. Bu nedenle söğüt, kavak, badem, ahlat, alıç gibi ağaçlar ve pek çok çalının yer aldığı, İç Anadolu’nun az sayıdaki doğal bozkırından ODTÜ kuş göçü açısından büyük öneme sahiptir.

Göçmen kuşların sadece üreme ve kışlama alanlarına değil, göç sırasında konakladıkları alanlara da bağlı oldukları bu çalışma sırasında da kanıtlanmıştır (benekli bülbül örneği). Bu nedenle ODTÜ arazisinin kaybı yalnızca ODTÜ’de değil daha kuzeyde üreyen pek çok kuş türünü de etkileyecektir.

ODTÜ ormanı birçok göçmen kuş türü için yapılaşmayla, elverişsiz yaşam alanlarıyla çevrili bir bölgede yer aldığı için de çok önemli bir üreme ve konaklama alanıdır.

Özgür Keşaplı Didrickson**

*Araştırma bulguları, Özge Keşaplı Can’ın “Ağla yakalama yöntemi ile ODTÜ’de (Ankara, Orta Anadolu) ötücü kuş göçü üzerine bir çalışma” başlıklı y. lisans tezinden (Mart 2004) alınmıştır.

** Yazarımızın ODTÜ’ye karşı girişilen yağmaya yönelik geçtiğimiz yıllarda Sol Portal’da kaleme aldığı “Ya Bülbüllerin Trafiği” yazısı için;

http://haber.sol.org.tr/yazarlar/ozgur-kesapli-didrickson/ya-bulbullerin-trafigi-79254

Bunu paylaş: