Kitapçı: Emil Michel Cioran – Gözyaşları ve Azizler

Bir rahibin oğlu olarak Romanya’da doğan, ilk kitaplarını burada yayımlayıp geniş kitlelere Fransa’da –  orada yaşamaya başladığı andan itibaren ve eserlerini Fransızca yazmaya başladıktan sonra – ulaşan Emil Michel Cioran kendini en iyi ifade etme yolunu aforizmada bulan düşünürlerden.

Birçok yapıtı dilimize çevrilmiş olan Cioran’ın Gözyaşları ve Azizler ise yazarın ilk çalışmalarından biri olmasına rağmen bunca yıl çevrilmeyi beklemiş, nihayet İsmail Yerguz sayesinde geç de olsa tanışma fırsatımızın olduğu bir kitap.

Yazar bu eserde, kutsallıklara yönelik eleştirilerini Nietszche ve Schopenhauervari bir kötümserlikle ele almış; Hristiyanlığı romantik tarafından yorumlayarak kendi ifadesiyle “azizliği değil azizlerin yaşamını” yazmak istemiştir. Eserinde insan ruhunun çektiği acıların analitik bir hesaplamaya tabi tutulamayacağını hissettiren düşünür, acının varoluşu yıkan; sebep olduğu bilinçle dünyaya mahkûm eden bir farkındalık olduğunu söyler gibidir bizlere.

Eser, aforizmalardan oluşması sebebiyle felsefi bir sistemi anlamanın kapsayıcı etkisini bırakmasa da felsefe ile bağlantısı yok denecek düzeyde olan biz ve bizim gibi kültürler için okunması kolay, iç hesaplaşmalar ve Cioran’ın sorgulamalarıyla cesaretle yüzleşebilmek açısından zorlu bir yapıt.

Tuba Nur Beyret

0000000655121-1

Bunu paylaş: