“Tek boynuzlu” balinaların heyecan verici görüntüleri

Erkek bireylerde görülen, boynuza benzeyen dişleri nedeniyle en ilginç görünüme sahip balinalardan “narwhal” ile ilgili çok heyecan verici bir video kaydedilmiş. Türkçede “denizgergedanı” olarak bilinen, bilimsel adı Monodon monoceros olan bu balina yalnızca Arktika gölgesinde görülüyor. Erkek bireylerin boynuz haline gelmiş, 2-3 metre boyundaki sol dişlerinin sıcaklığa, tuzluluğa, yoğunluğa ve dokunuşa karşı duyarlı olduğu biliniyordu. Ayrıca buzda delik açma, ekolokasyon ve özellikle dişi için rekabet nedeniyle kullanılıyor olduğu düşünülüyordu. Kuzeydoğu Kanada’da çekilen bu video, boynuzun balıkları sersemletmek ve avını kolaylaştırmak adına kullanılışının ilk kaydı olarak büyük heyecan yarattığı kesin.

Denizgergedanları Arktika içinde, yüzlerce hatta binlerce bireylik sürüler halinde göç ediyor. Daha önce çoğunlukla kışlama bölgelerinde beslendikleri bilindiği için yazı geçirdikleri bölgede beslendiklerini gösteren video, bu nedenle koruma çalışmaları açısından da önem taşıyor.

Denizdeki buzların yapısıyla uyumlu bir yaşama sahip bu türün iklim değişikliği tehdidi altında olduğu düşünülüyor. Grönland ve Kanada’nın kimi bölgelerinde yoğun şekilde avlanması ve artan turizm de kaygı verici olarak değerlendiriliyor. Türün küresel koruma statüsü “Tehdide açık” olarak belirlenmiş (NT-near threatened).

Bu ilginç balinanın uzun tek dişi nedeniyle tek boynuzlu at efsanesini doğurduğu, dişinin tek boynuzlu atın boynuzu olarak satıldığı biliniyor. Bu fildişi ticareti nedeniyle de türün sayısında azalma yaşanmış.

Özgür Keşaplı Didrickson

Haberin kaynağı:

http://www.independent.co.uk/environment/nature/scientists-narwhal-video-footage-mystery-secret-of-whale-a7734446.html

Yararlanılan diğer kaynaklar

http://uk.whales.org/species-guide/narwhal

http://www.iucnredlist.org

Bunu paylaş: