Azizm Sanat Yıllığı V

Azizm Sanat Örgütü’nün, 2012 yılından bu yana çıkarttığı sanat yıllıklarının beşincisi yayınlandı. Örgütün 2016’dan 2017’ye uzanan çalışmalarının ve yeni eğilimlerinin bir derlemesi olan kitapta Shakespeare, Ütopya ve Dada dosyaları öne çıkarken, tiyatro sanatçısı Tamer Levent, yazar Kaan Arslanoğlu ve yönetmen Tan Tolga Demirci ile gerçekleştirilen söyleşiler dikkat çekiyor. Azizm yazarları ve konuk sanatçıların çalışmalarının yer aldığı “Azizm Sanat Yıllığı V” kitabını, e-posta ve sosyal medya kanallarımızdan talep edebilir, Çanakkale, İstanbul, İzmir ve Uşak’ta Azizm üyelerinden, diğer kentlerde ise yazarak kargo yoluyla edinebilir ve Azizm Sanat’a katkı sağlayabilirsiniz.

Kapak görselinin Ethem Onur Bilgiç’e, kitap tasarımının Elif Budak’a ait olduğu yıllığın sunuş metni ve içeriği ise şu şekilde;

Sunuş

Küresel sermayenin, küresel gericilik ile uzatmalı flörtünün 2016 yılını Türkiye ve dünyanın pek çok noktası için katliamlar, yıkımlarla dolu hale getirdiği bir gerçek. Yalnızca ülkemiz özelinde kalsak bile bitmek bilmeyen terör saldırıları sonucu yüzlerce yurttaşın yaşamını yitirdiği, mekân ve kesim ayrımı yapmayan katliamların sıklığı neticesinde duyarlılığın seyrelmesi ve gidişata alışmak gibi vaziyetin en kötüsüne varıldığı bir yıldı. Meydana gelen darbe ve darbeyi takip eden olağanüstü halden beslenen cadı avlarını da hesaba katarsak Anadolu’nun yaşadığı ve yaşamakta olduğu yıkımın tüm dünyaya yetecek kadar korkunç olduğunu söylemek abartı olmayacaktır. 2016 yılının karanlığı elbette aniden belirmedi. Nedenleri ve sonuçları üzerine biz dâhil pek çok ad ve kurum yıllardır yazmakta. Ne kadar işe yaradığı ise tartışılır. Söz konusu akışı tersine çevirmek üzere mevzilenen örgütlenmelerin zihniyet yapısı itibarıyla olgunluktan uzak oluşlarının sonuçları ne yazık ki pahalıya patladı, patlıyor.

Azizm Sanat Örgütü olarak manifestomuzun yazılışı ve kuruluşumuzun 10. yılına adım atarken, var oluşumuzu sorgulamak zorunluluğunu ve sorumluluğunu hissediyoruz. Aydınlanmacı birikimin henüz bu denli açık saldırıya uğramadığı bir dönemde, “Sanat Aydınlanma İçindir” söylemiyle yola çıkarken bizi beklemekte olan tehlikeye karşı sanatsal bir başkaldırı amaçlamıştık. Olgunluktan uzak, sözde aydınları ve manifestomuzda taşladığımız zihniyetlerin daralmış ufukları, Azizm’in hedeflenen hızını yavaşlattı ancak asla tam anlamıyla yıldırmayı başaramadı. Öyle ki 2016 yılı, bizi çevreleyen yaşamın aksine Azizm için arınma ve doğrulma yılı oldu. Bizi aşağı çeken zincirleri parçalamak belki küçülmeyi gerektirdi ancak daha ileriye hamle yapabilmek adına attığımız geri adım, örgütümüzün var oluş nedenlerini sadeleştirip bu doğrultuda üretmeyi mümkün kıldı. Önceki yıllarda çektiğimiz kısa metrajlara eklenen yeni videoların aldığı yurt dışı gösterimleri, sahne sanatlarının büyük ustası Tamer Levent başta olmak üzere farklı disiplinlerden ve kuşaklardan Azizm’e katılan aydınları, en önemlisi de gerçekleştirdiğimiz dosyaları düşününce neden var olduğumuzu ve olmamız gerektiğini kavramak kolaylaşıyor. WilliamShakespeare’in ölümünün 400. yılında, insanlık tarihinin ölümsüz yazarı adına hazırlanan en kapsamlı dosya Azizm imzası taşıdı. Thomas More’un devrimci yapıtı Ütopya’nın yazılışının 500. yılı, ütopya düşüncesini merkeze alan çalışmaları, alanında en kapsamlı yayınların başında gelen bir içerikle taçlandıran sanat örgütümüzdü. Sanat tarihinin en radikal hareketlerinden Dada akımının birinci asrını Türkiye’de dosyalaştıran sayılı yayından biri yine bizdik.

Azizm tarafından basılan ve şu an elinizde bulunan beşinci kitabımız, bu dosyalardan bir tutam içerirken örgütümüzün bu öncü tavrının övünç kaynağı olmaktan çok ülkemiz sanat ve düşün çevrelerinin üretmekten ne denli uzaklaştığını ortaya koyması açısından üzüntü verici olduğunu not düşmemiz gerekiyor. Gündemi belirlemesi gereken üç başlığa dair ülke çapında en başarılı çalışmalardan bazılarını böylesine “küçük” bir örgüt yapıyorsa burada kıvançtan çok utanç söz konusudur. Neyse ki bu yükü sırtlayacak güce ve geleceğe sahibiz. Aydınlanma ve sosyalizmin insanlık adına yegâne gelecek olduğu düşüncesi Azizm’in de geleceğini kuvvetlendiriyor.

10.yılımızı görmemizi sağlayan okurlarımıza, üyelerimize ve sanatseverlere teşekkür ederken, şuana dek bastığımız en iyi kitap olduğunu düşündüğümüz “Azizm Sanat Yıllığı V”in somutlaşmasında emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyoruz. Genel akışın aksine bizim için olumlu bir tarih olan 2016’da kazandıklarımızı geleceğe ve önce ülkemiz ardından tüm gezegene taşıma sorumluluğunun bilincinde olarak ilerlerken, bu ivmeyi besleyerek gidişata sanat cephesi merkezinde dur demek isteyen herkesi dayanışmaya ve birlikte üretmeye çağırıyoruz.

Aydınlanmanın gücü kralların ve kral olma heveslisi başkanların çıplak olduğunu bize her daim gösterdi, bugün de gösteriyor. Aydınlanmayı güçlendirmek adına sanatla kalın dostlar,

Sanat Aydınlanma İçindir!

 

İçindekiler

Sisifos – Gülbike Yıldırım

Denizin, Akdeniz’in Ortasındaki Mocha Dick – Özgür Keşaplı Didrickson

Ayna – Mustafa Bilgin

Shakespeare ve Tiyatro – Hasan Anıl Sepetçi

Macbeth’in Minimalizmi – Onur Keşaplı

Sone Yazarı Olarak Shakespeare – Gülbike Yıldırım

Söyleşi: Tamer Levent

Öfke – Nilay Yıldırım

“Din”in Var Oluş Hikâyesi – Sude Özben

12 Punto – Cennet Akıncı

Üçüncü Sinemanın Aydınlanmacılığı Bağlamında Yılmaz Güney ve Muhalif Sinema Örneği Olarak Yolculuk – Onur Keşaplı

Ne Tuhaf – Serhat Başeğmez

Ütopya’nın Adalet Arayışı – Cennet Akıncı

Söyleşi: Kaan Arslanoğlu

Yaşamın Kendisi Bir Distopya: Istakoz – Orçun Üzüm

Yakın Gelecekten Distopik Bir Eleştiri: Son Umut – Deniz Eren

O Eski Şarkı – Seda Kiraz

Özeleştiri ve Özgürlük – Nilgün Zülfü Işık

Güzlenmiş Ağıt – Oğuz Hendekçi

DADASEIN: “Yeni VarVarlık” – Erdem Ceylan

Modernizmden Postmodernizme Köprü: Dada – Fırat Tunabay

Söyleşi: Tan Tolga Demirci

Godel, Escher, Bach ve Müslüm – Ufuk Aksoy

Bir Bebekten Bir Canavara: Küçük Otik – Deniz Eren

Dadaizm ve Şiir – Selin Gündüz

Zaman Evrim – Özgür Keşaplı Didrickson

Bir Şey – Gülbike Yıldırım

Bunu paylaş: