Öncü Sanat ve Bağlantılı Kurumlara Açık Mektup

Öncü Sanat tarafından düzenlenen ve sonuçları geçtiğimiz Şubat ayında açıklanan “Bugünkü Türkiye” konulu kısa film ve fotoğraf yarışmasının, ödül teslimlerinin halen gerçekleşmemesinin ardından, dereceye giren isimler, Öncü Sanat ve bağlantılı kurumlara hitaben açık bir mektup kaleme aldılar. Kısa film dalında birincilik ve üçüncülük elde eden Azizm Sanat Örgütü yönetmenleri Onur Keşaplı ve Selin Süar’ın, yarışmanın diğer ödül sahipleriyle birlikte kaleme aldıkları metin şu şekilde;
Öncü Sanat ve Bağlantılı Kurumlara Açık Mektup
Bu metnin altında imzası olan bizler, Öncü Sanat’ın düzenlediği “Bugünkü Türkiye” konulu Fotoğraf ve Kısa Film Yarışması’nın, 15 Şubat 2013’te açıklanan sonuçlarına göre kazananlarıyız. Yarışmanın neticelenmesiyle beraber, iletişimde olduğumuz yetkililer tarafından, ödüllerle ilgili dile getirilen teslim tarihlerinde ne yazık ki tarafımıza her hangi bir ödeme yapılmamıştır. Yaz aylarından itibaren yeni bir seyir kazanan yazışmalarla birlikte en son Ekim ayının ilk günlerinde tarafımıza yetkililerce gönderilen e-postada, süreçle ilgili özür dilenmiş, hesap numaralarımız istenmiş, yenilenen teslim tarihlerine göre ödüllerin verileceğine dair açıklamalar yapılmıştır. Ancak tüm bu karşılıklı yazışmalarda en son tarih olarak belirtilmesine rağmen Ekim sonunda ödeme gerçekleştirilmemiş, ardından yapılan telefon görüşmelerinde ise ilgililerden para alınamadığı belirtilmiştir.

 

Öncü Sanat yetkililerin iyi niyetlerine inanarak ve sanatsal yaratım sürecinde üretimlerini sürdürme gayesi taşıyanlar için bu gibi yarışmalar ve ödüllerin önemini bir kez daha hatırlatarak konuya dair birkaç sorumuzu, kamuoyu nezdinde ilgili kurumlara tekrar sormak istiyoruz;

 

  1. Belirlenmiş ödül miktarlarının teslim edilemeyeceği yarışma sonuçlandığında biliniyor muydu? Dereceye girenlerin mağduriyet yaşamaması için bir önleminiz var mıydı?
  2. Yarışmanın jüri üyeleri olan Levent Kırca, Ayten Gökçer, Zuhal Olcay, Uğur Dündar ve Yılmaz Özdil’in yaşanan bu süreç ve aksaklıklarla ilgili bilgileri var mı? Varsa görüşleri nelerdir?
  3. Yarışma sonucunda yapıtların Ulusal Kanal’da yayınlanmaları dile getiriliyordu ve konuyla ilgili görüştüğümüz yetkililer bu gösterimlerin ara ara gerçekleştiklerini belirttiler. Bu açıklama doğru mudur? Eğer doğru ise eser sahiplerine söz konusu yayınlar öncesinde neden haber verilmedi?
  4. Yazdan beri ödül teslimi için gereken maddi desteği sağlayacağı söylenen kişi ve kurumların adları nedir? Güvence verdikleri anlaşılan desteği gerçekleştirmeme sebepleri nelerdir?
  5. Kurumuzun saygınlığını da zedeleyen bu durum ne zaman çözülecek, ödüllerimiz ne zaman teslim edilecektir?

Saygılarımızla,

Eren Akman

Gizem Erbirer
Onur Keşaplı
Selin Süar
Sare Kural
Tunç Bağlar
Vedat Gökalp

Bunu paylaş: