Kadın Fotoğrafçıların Kadrajından Modern Sanat Tarihini Seyretmek

Ankara’da 20 Kasım tarihinde açılan sergiyle birlikte CerModern, fotoğraf sanatının en kayda değer koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapıyor. Kurumsal sanat koleksiyonları arasında hatırı sayılır bir konumda yer alan Bank of America’nın kadın fotoğraf sanatçılarının eserlerinden derlediği “Eye Wonder” sergisi, bir anlamda modern sanat tarihinin duraklarına götürüyor izleyiciyi.

On dokuzuncu yüzyılın ortalarına denk gelen fotoğraf sanatının başlangıcından bu yana kadın sanatçılar, bu aracın bir sanat biçimi olarak gelişmesinde derin bir katkı sunmuştur. Kadın fotoğrafçılar kamera lenslerinin sübjektifliğinin ve eksantrikliğinin farkına varmış ve daha önce bilinmeyen özgün kamera açıları keşfedip etkileyici bir aydınlatma geliştirmiş ve yaratıcı görüntü elde etme sürecinin bir parçası olarak renk ve odak ayarlarından faydalanmışlardır.

Tematik olarak derlenmiş olan “Eye Wonder” sergisi, 1865’den 2004 yılına kadar bu alanın öncülerinden olan Julia Margaret Cameron ve Gertrude Käsebier gibi isimlerden Berenice Abbott, Margaret Bourke-White ve Ilse Bing gibi modernist ustalara ve Rineke Dijkstra, Dodo Jin Ming, Cindy Sherman ve Hellen van Meene gibi postmodern yaklaşımcılara da yer veriyor.

Resim sanatının olmazsa olmazlarından portre ve ölü doğa (natürmort) biçimlerinin, fotoğraf sanatında erken dönem klasik ve çağdaş dönem yaratımları, özellikle Elspet Diederix’in eserleri, görülmeye değer. Minimalizmle harmanlanan modernist biçimin, netlik algısını bir olgu olarak reddeden yapıtlar eşliğinde içeriğe hükmettiği çalışmalarla birlikte, geleneklere dönme arzusuyla camera obscurayı ABD metropollerine çeviren postmodern yaklaşımlar da serginin dikkat çekici duraklarından.

Bir teknolojik gelişme olarak plastik sanatlarda benzersiz bir başkalaşımı zorunlu kılan fotoğrafın, klasik, modern ve postmodern biçimleri ile toplumsal gerçekçi, fütürist ve gerçeküstü içeriklerini kapsayan “Eye Wonder”, 20 Ocak 2014 tarihine kadar gezilebilir.

Görsel: Aşağıda II (2000) – Liza May Post

Bilgi için;
http://www.cermodern.org

Bunu paylaş: