Cansu Fırıncı’dan boyun eğmeyen açıklama

(Bu açıklamayı paylaşımımız daha sonra Süleyman Gencel’in haber portalında “Dizilerde Sömürü Sürüyor” başlığıyla haber oldu)
Değerli oyuncu Cansu Fırıncı’nın dün yaptığı açıklama, o çok severek izlediğimiz dizilerdeki emek hırsızlığı ve sömürüsünün yalnızca kamera arkasında değil kamera önünde de tüm şiddetiyle sürdüğünü gösteriyor. Boyun eğmeyen duruşundan ötürü sanatçıyı kutluyoruz.
“Dostlar, herkesi tek tek yanıtlamaktansa, merak eden herkesin okuması için buradan bir açıklama yapmayı uygun buldum. İlgilenmeyenlerin gündemini meşgul ettiğim için özür dilerim. Geçen sezon 2 bölüm oynamak için gittiğim Sakarya Fırat dizisinde sezon sonuna kadar yaklaşık 13 bölüm kadar oynamayı sürdürdüm. Yaz başında bağlantıyı sağlan cast ajansı beni arayarak yeni sezonda devam etme ihtimalimin olduğunu belirtti. Temmuz ortasında dizinin yapımcısı Sinegraf’ta yapılan toplantı neticesinde rolümün sürmesi kararının alındığı, anacast’a dâhil edildiğim bilgisi bana iletildi. Bu görüşmeden 1 hafta kadar sonra yeni dönemin kaşesinin belirlendiği belirtildi ve bana haftalık olarak alacağım ücret söylendi. Aradan kısa bir zaman geçince Sinegraf’a çağrıldım ve muvafakatname imzaladım ardından da ajansta sözleşme. Sonrasında ilk 4 bölümünde oynadığım karakterin olmadığı ortaya çıktı. Bilgi alma ısrarım üzerine 1 ay kadar sonra dizinin senaristinin yaz başında oynadığım karakter üzerine bir hikâye kurabileceğini düşündüğü, sonrasındaysa bu hikâyeyi sürdüremediği iletildi. Bu onun kalemiyle ilgili ben ne diyebilirim. Bana rolün ilerleyen bölümlerde arada sırada olacağını iletmiş oldular. Yaz başından beri, 3 farklı dizide devamlı ve anacast’ta yer alan rolü Sakarya Fırat’ta oynadığımı düşündüğüm için kaçırmış oldum. Ben Sinegraf’a karşı sahip olduğum meslek etiği doğrultusunda davrandım. Verdiğim sözün arkasında durdum. Gelen iş tekliflerine bir dizide oynadığım yanıtını verdim. Sinegraf ise kendi meslek “etiği “doğrultusunda davrandı. Bu durumu kabul edemeyeceğimi, dizide bu şartlar altında oynayamayacağımı belirterek ayrıldığımı belirttim. Şimdi, hangi şartlar altında ekmek paramızı kazanmaya çalıştığımızı umarım bir nebze olsun anlatabilmişimdir. İş güvencesi yok! İki dudağın arasından çıkacak söze bağlı geleceğiniz. Bundan sonra şu dizide neden oynuyorsun, bu dizide neden oynuyorsun gibi eleştirileri de umarım kesersiniz. Nerede iş bulursam orada oynuyorum. Hava ile beslenmiyorum. Ev sahibime kirayı, şiirle, araştırma-inceleme yazılarıyla, röportajla ödemiyorum. Sinegraf’a verdiği sözlerde “durduğu” için teşekkür ederim. Saygılarımla. Cansu.” 27 Eylül

Bunu paylaş: