Pan Sinema Geceleri – Güneş Dermenci

Pan Sinema Geceleri*

 

Görmek, birikim ister düşüncesinden yola çıktığından bu yana fark yaratan etkinliklere imza atan Pan Görsel Kültür Derneği; düzenlediği fotoğraf sergileri, film gösterimleri, imza günleri, söyleşiler, festivaller ve atölyelerle Çanakkale’nin kültürel belleğine iz bırakıyor.

Günlük koşuşturmacalar esnasında çoğu zaman dokunamadan teğet geçilen, fark edilmeden hızla akıp giden imgeler arasında bir an olsun durmak, görmek, anlam aramak ve sorgulamak için bir grup ‘meşgul insan’ tarafından kurulan dernek; şehrin   ortasında   gizlenen,   değişen    mevsimlerin    rengine    bürünen bahçesi ve sanattan yana niyetiyle nefes aldırıyor. Farklı hikayeleri farklı hayatlarla buluşturmayı  temenni ediyor.

Pan Görsel Kültür Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı, arkeolog – fotoğrafçı, akademisyen Aykan Özener; derneğin bir hayalin peşinden yola çıkış hikayesini, “Pan; kitaplara, dergilere, karanlık sinema duvarlarına, tavan aralarına ve sandık köşelerine tutunmuş, unutulmuş, unutulması istenmiş ama bir türlü  unutulamamış, hep hatırlanmak üzere belleğin gizli köşelerine nakşedilmiş imgeleri, hiç görmediğimiz, tanımadığımız, bilmediğimiz insanlara ait izleri anlamak ve anlatmak üzere oluşturuldu. O imgelerde gizli binlerce hikayeyi ve izleri sezebilecek, anlatabilecek insanlarla buluşabilelim, paylaşabilelim ve o hikayelerden kendi hikayelerimizi, geceleri kendimizden bile gizlediğimiz yüzleri hatırlayabilelim diye…” sözleriyle anlatıyor.

Çanakkale’de bir çok ilke imza atan, farklı hikayeleri ve fikirleri toplayan, paylaşan Pan Görsel Kültür Derneği; içinden fotoğraf, sanat, film ve insan hikayesi geçen buluşmalara ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

Çanakkale’de bir kış geleneği haline gelen Pan Sinema Geceleri, her çarşamba bir başka hikayenin ışıklarını perdeye yansıtarak, alternatif film arayışında olanların arşivine zengin notlar düşüyor. Soğuk kış gecelerinde sıcak bir renk olup; Pan’ın labirentinde başka sesler, yüzler, hikayelerle karşılaştırıyor. Çarşamba akşamları saat tam 20.00’de, Pan Görsel Kültür Derneği’nde film başlıyor.

Her hafta bir tema

Pan Görsel Kültür Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Aykan Özener’in moderatörlüğünde gerçekleşen Pan Sinema Geceleri, her hafta bir başka tema sunuyor. Avrupa, İran, Bağımsız Amerikan ve Orta-Doğu Sinemalarından Pan’ın perdesine yansıyan filmler; farklı yönetmenlerle tanışmayı, sinema dillerini okumayı, filmlerin çekildiği döneme ve toplumsal yapılara dair ipuçları toplamayı da vaat ediyor. Dünya sinemasının hatırı sayılır ödüllerini toplayan filmlerin yanı sıra, bağımsız film festivallerinin övdüğü filmler de Çanakkale seyircisi ile buluşuyor. Pan’ın perdesi; genç yönetmenleri desteklemek için yerli kısa filmler için de açılıyor.

Ustalara Saygı Kuşağı

Çarşamba günleriyle özdeşleşen ve ücretsiz gerçekleşen Pan Sinema Geceleri bu  yıl  bir  yenilik   yaptı; filmlerin   gösterildiği   temaların dışında,   usta  yönetmenleri sinema tarihine adlarını yazdıran filmleriyle anma kararı aldı. ‘Pan Sinema  Geceleri  Ustalara  Saygı  Kuşağı’,  geçtiğimiz  ay   hayatını   kaybeden   ünlü İtalyan   Yönetmen   Francesco   Rosi‘nin   ‘İsa   Eboli’de    Durdu’    adlı  filmiyle başladı. “Ben filmlerimde her şeyden çok ülkemi anlamaya ve onun öyküsünü anlatmaya çalıştım” diyen Marksist sinemacı Francesco Rosi’nin; Carlo Levi’nin İtalya’da sürgün edildiği dağ köyündeki gözlemlerini, köydeki yaşamı ve insanların döneme bakış açısını anlattığı romanından beyazperdeye uyarladığı “İsa Eboli’de Durdu”, sinema tarihindeki en başarılı uyarlamalardan biri olarak karşılık buldu ve çok değerli ödüllerle taçlandırıldı. Aykan Özener film gösteriminden önce yönetmen Francesco Rosi ve filmleriyle içinde yer aldığı Yeni Gerçekçi Akım üzerine bir sunum yaptı.

Yolculuğa devam…

Pan Sinema Geceleri’nde seyredilen bir filmde geçen “Durmak yok, bir şey bulamayacak olsak bile, yolculuğa devam” mesajını önüne katan Pan Görsel Kültür Derneği;   Aykan   Özener’in    seçtiği    filmlerle imgelerin    renkli dünyasını  birlikte görmeye, keşfetmeye, anlam aramaya ve hikayeleri paylaşmaya çağırıyor. Her çarşamba saat 20.00’de derneğin ahşap kapısından farklı hikayelere açılan bu yolculuğa herkesi bekliyor. Haftanın teması ve filmi, derneğin kursları ve diğer etkinliklerin duyurusu https://www.facebook.com/pangorselkulturdernegi?fref=ts sosyal medya adresinden yapılıyor.

‘Pan’ın Labirenti’ Çanakkale’yi; fotoğrafla, sanatla, anlamla, sorularla hayalindeki oyunu keşfetmeye, hikayeyi değiştirerek bir parçası olmaya ve paylaşmaya çağırıyor.

*https://issuu.com/azizm/docs/azizmsanatedergisubat2015

Bunu paylaş: