Söyleşi: Ziya Bakanay

Söyleşi: Ziya Bakanay*

Ziya Oksal Bakanay, Türk Pop müziğine katkıda bulunun birçok tanınmış müzisyenle çalışmıştır. Türk Pop Müziğine katkıda bulunan 1968 yılındaki Altın Mikrofon yarışmasında Erkin Koray Dörtlüsü’nde bas gitarist olarak görev almıştır. Bunun dışında hala hobi olarak müziğe devam etmektedir.

OKURLARIMIZA BİRAZ KENDİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?

Ben Ziya Bakanay, mimarım. Geçmiş dönemlerde çeşitli rock gruplarında ve Erkin Koray Dörtlüsünde bas gitaristlik ve elektro gitaristlik yaptım.

MÜZİĞE NERDE VE NE ZAMAN BAŞLADINIZ?

Müziğe 1960’lı yılların başında Haydarpaşa Lisesi’nde okurken başladım. Erkin Koray, Gökçen Kaynatan, Mesud Aytunca, Tansu Karayazganla aynı dönemde aynı   okuldaydık. Dünyada Rock müziğinin başlangıç yıllarıydı.

ŞU ANA KADAR BİRÇOK MÜZİSYENLE ÇALIŞTINIZ. EN ÇOK HANGİSİ SİZİ ETKİLEDİ?

Çeşitli gruplarda birlikte çalıştığımız birçok değerli arkadaşımız oldu, ancak beni en çok etkileyen tabii ki Erkin oldu. Onunla çalmak ayrı bir zevkti. O yönden kendimi çok şanslı hissediyorum.

EN BEĞENDİĞİNİZ VE ÖRNEK ALDIĞINIZ MÜZİSYEN HANGİSİDİR?

Daha çok eskilerden tabii… Rolling Stones, Everly Brothers, Depp Purple, Led Zeplin ve Blues ustası Eric Clapton.

GEÇMİŞ YILLARDAKİ MÜZİK İLE ŞİMDİKİ MÜZİK ARASINDA NE GİBİ FARKLAR GÖRÜYORSUNUZ?

Bizim dönemimizde çok iyi gruplar ve müzisyenler vardı, ancak imkânlarımız çok kısıtlıydı. Ona rağmen çok çalıştık. Gitarın, amflikatörün kalitesini bulmak çok zordu. Kırkbeşlik plaklarımızı doldurmak için gittiğimiz stüdyolar çok iptidaiydi. Şimdiyse çok modern stüdyolar var. Şimdiki genç müzisyen arkadaşlarımız o yönden çok şanslı. Bizim kuşaktakiler çok fazla ticari düşünmezlerdi. Bazı istisnalar hariç tabii. En iyisini yapmaya çalışırlardı, ancak zaman içinde de müzikte de yozlaşmalar oldu. Özellikle son yıllarda  yaygınlaşan fantezi müzik, piyasa müziği gibi müzikleri dinlemiyorum. Bana azap veriyor. Ancak onun yanında çok iyi rock gruplarımız var.

BU İYİ DEDİĞİNİZ ROCK GRUPLARI HANGİLERİDİR?

Mor ve Ötesi, Duman ve Manga gibi çok iyi gruplar var. Çok iyi çalışıyorlar. Gelecek onlara çok iyi şeyler vaat ediyor.

ALTIN MİKROFON YARIŞMASINDA MEÇHUL VE ÇİÇEKDAĞI İSİMLİ PARÇALARLA YARIŞTINIZ. BU ŞARKILARI HAZIRLAMA AŞAMASINDA NELER YAŞADINIZ?

Altın Mikrofon yarışması deyince biraz geniş anlatayım ondan sonra konuya gireyim. Hürriyet Gazetesi’nin organize ettiği Altın Mikrofon yarışmaları Batı müziğinin tekniklerinden faydalanılarak Türk müziğine yeni bir yön vermek için hazırlanmış bir yarışmadır. Bu yarışma Türk popunu büyük ölçüde renklendirmiştir. Yeni müzisyenler, yeni topluluklar kazandırmıştır. 1965, 1966, 1967, 1968 yıllarında yapılmıştır. Bu yarışmalar Anadolu Pop ve Anadolu Rock akımlarının başlangıcı olmuştur. Biz bu yarışmaya Erkin Koray Dörtlüsü olarak 1968 yılında Çiçek Dağı isimli şarkıyla katıldık. O zamana kadar yabancı kaynaklı Hard Rock müzik yapan grubumuzda bu yarışma sonrası Anadolu Rock tarzına doğru bir yönelme olmuş.

ŞU ANDA TÜRKİYEDEKİ MÜZİĞİ BİR SANATÇI GÖZÜYLE NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

O çok karmaşık bir konu. Bir yandan iyi bir müzik eğitimi almış, kaliteli müzik yapan meslektaşlarımız; diğer yandan fantezi müzik, piyasa müziği diye adlandırılan müziği yapan kesim. Artık bu husustaki kararı siz verin.

EUROVİSİON HAKKINDAKİ FİKİRLERİNİZ NELERDİR?

Eurovision yarışmasını biz çok önemsiyoruz. Bizim kadar önemseyen bir Avrupa ülkesi yoktur diye tahmin ediyorum. Geçmiş senelere dönersek yabancı ülkeler genelde çok isim yapmış gruplarla girmezlerdi. Bizde nedense çok önemsenirdi, çünkü adil bir yarışma değil. Tamamen politik. Tamamen siyasi. Örnek olarak verirsek İskandinav ülkeleri birbirine oy veriyor, Balkan ülkeleri de aynı şekilde. Sovyetler Birliği’nden ayrılan komşu ülkeler de birbirine oy veriyor. Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi de birbirine oy veriyor. Bu nedenle fazla önemsememek daha iyi bu yarışmayı. Hatta amatör bazda düşünmek daha iyi olur.

MÜZİK SİZİN İÇİN NEYİ İFADE EDİYOR?

Müzik benim için her şey… Müzikle uyanırım… Bütün günüm müzikle geçer… Yatarken de başucumda müzik olmadan uyuyamam… Öğrencilik dönemimde müziksiz çalışamazdım… İş hayatımda da müzikle çalıştım… Denize giderim, kulağımda devamlı müzik vardır… Herkese de tavsiye ederim.

PROFOSYONEL OLARAK BİR GRUPTA ÇALMAYI TEKRAR DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

Tekrar bir grupta çalmayı düşünmüyorum… Bizim dönemimizden çoğu arkadaş müziği bıraktı. Erkin baba gene bütün ihtişamıyla devam ediyor. Gökçen Kaynatan geçenlerde bir konser verdi. Erol Büyükburç, Şevket Uğurluer gibi isimleri zaman zaman görüyoruz. Moğollar da gene öyle. Kaybettiğimiz arkadaşlarımız oldu. Allah kalanlara uzun ömürler versin.

ERKİN KORAY’LA YAŞADIĞINIZ BİR ANINIZI BİZİMLE PAYLAŞABİLİR MİSİNİZ?

Erkin’le müşterek çok anımız var. O dönemlerde her gece iki üç yerde programa çıktığımız olurdu. Gene böyle bir gecenin ertesi sabahı Hürriyet gazetesinin altın mikrofon turnesi başlayacaktı ve o gece plak şirketiyle olan anlaşmamız gereği plak dolduracaktık. Gece bir iki gibi ancak stüdyoya girdik, prova yaptık. Plağı doldurduğumuz zaman sabah olmak üzereydi. Eve geldim, bavulumu topladım. Uyku uyumadan tekrar karşıya geçip Cağaloğlu’ndaki Hürriyet Gazetesi’nde toplandık ve yola çıktık. Bütün gün gidip akşam da Ankara’da 24 saat uykusuz konsere çıktık. Doldurduğumuz o plak ‘Kızları da Alın Askere’ 45’liğiydi ve satış rekorları kırdı.

Ender Eliya Kohen

*https://issuu.com/azizm/docs/ederginisan2010

Bunu paylaş: