Söyleşi: Grup Lora

Söyleşi: Grup Lora*

  

İlk albümleri Bir Kadının Portresi ile kendi müziklerini yapmaya çalışan ve geniş kitlelerce tanınmasalar bile sanatlarını icra etmiş olmanın verdiği mutlulukla ikinci albümün çalışmalarına hemen başlamış olan Grup Lora, halinden bir hayli memnun. “Özgürlüğümüzü insanlara sunmaya çalıştık” diyen grup üyeleri ne popüler olmak istiyor ne de çok para kazanmak istiyor. Onlar sadece müzik yapmış olmanın verdiği huzuru tatmak için müzik yaptıklarını söylüyor. Anadolu’nun sanat şehri Eskişehir’in rock müziğimize armağan ettiği bu oldukça tutkulu grupla dopdolu bir söyleşi gerçekleştirdik. 

 

Neden Lora ismini seçtiniz?

Grubun adı içimizden öyle geldiği için Lora oldu. Biz grubun karakteristiğimizle bağlantılı olarak şarkılarımızdaki aşk içeriği fazla olduğu için bunu bir kadınla özdeşleştirmek istedik. O yüzden bu ismi seçtik. Zaten simgemiz de içimizde yarattığımız hem nefreti hem de aşkı içeren bir kadın. Yani şarkılarımızda bir insana karşı hissedebileceğiniz bütün duygular var. Biz de bunu bir kadın ismiyle özdeşleştirmek istedik.

Şarkılar yaşanmış hikâyelerden mi yazıldı? 

Şarkıları tabi ki etkilendiğim, duyarsız kalamadığım ve yaşadığım hikâyelerden yola çıkarak yazmaya çalıştım. Yazmak için yeterince hatta fazlasıyla duygusal olduğumu düşünüyorum. Aslında hepimiz duygusalız.

Lora, “Bir Kadının Portresi”nde Türkiye’deki kadının portresini nasıl çiziyor?

Bizim sunduğumuz kadın portresiyle Türk kadınının çok farklı kulvarlarda olduğunu düşünüyoruz. Çünkü yaşadığımız ilişkilerdeki sıkıntılar ile Türk kadının sıkıntıları arasında uçurumlar var. Sadece aşk üzerine kurulu bir kadınımız var ama Türk kadının sıkıntısı artık sadece aşk değil. Lora’nın biraz daha farklı bir bakış açısı var. Genelde erkeklerin can yaktığı düşünülür ama Lora da kadın can yakıyor.

Müziğinizde özgürlüğünüzü ve özgünlüğünüzü görebiliyor musunuz? Müzik sektöründeki tabir-i caizse yozlaşmalar size engel oldu mu?

Bize  hiçbir  şekilde  engel   olmadı   ve  olamayacak.  Tabi   ki   esinlendiğimiz, beğendiğimiz müzisyenler var ama birilerine kendimizi beğendirmek için bir şey yapmıyoruz. Biz müzikte kendimizi bulduğumuz için müzik yapıyoruz. Şunu da söylemeliyim ki Türkiye’deki şartlar bizim önümüze engel koydu. Albüm yaparken neler çektiğimizi bir tek biz biliyoruz. Destek olan insanlar oldu ama çok sıkıntılı dönemler atlattık. Herkes paranın peşindeydi, biz değildik. Geçimlerini zar zor devam ettiren insanlarız ama kimseye boyun eğmedik. Sıkıntılarımızı tek tek atlattığımızı düşünüyorum. Umarım böyle devam eder. Bizim albüm yapmaya çalıştığımız ilk firma bizim şarkılarımızdan kıyafetlerimize kadar her şeyimize karıştı ama anladık ki bu İstanbul’un her yerinde böyle. Onların bu engellerine karşı bile durmayı başardık.

Sitenizde dikkatimizi çeken bir detay var. Genelde yeni çıkan grupların veya sanatçıların birçoğunun apolitik olduğunu ya da öyle görünmeye çalıştığını gözlemliyoruz. Ama size baktığımızda internet sitenizin bir köşesinde Atatürk linki olduğunu görüyoruz. Politik bir grup olarak  gidişatı nasıl buluyorsunuz?

Gidişatı ve geleceği değiştirecek olanların bizler olduğunu düşünüyoruz. Bizce o link zaten vardı biz üstüne bir şeyler inşa ettik.

İlk albümünüzden beklentileriniz nelerdir?

Albümü yapmaktaki ilk ve en büyük amacımız bir hayali gerçekleştirmekti. İstediğimiz  şarkıları  söyledik,  istediğimiz  sahneye  çıktık  ve  özgürlüğümüzü sunduk. Çok büyük beklentilerimiz yoktu. Yani çok başarılı ve çok uzun zaman emek sarf ederek yaptığımız bir albüm oldu. Çok popüler olmayı, televizyonlara çıkmayı ya da çok paralar kazanmayı zaten istemiyorduk. Amacımız bu değildi. Bundan sonraki hedeflerimizi de bu doğrultularda belirleyeceğiz. Yeni albüm için 7 şarkımız hazır. Ve ilk albümü yaparken neler düşünüyorsak ikincisi için de hepsi geçerli.

Sanat camiasındaki hedefleriniz nelerdir?

Sanatı kendimizce iyiye götürmek için istediğimiz adımları attık ve bu ortamda kalıcı olmak istiyoruz. 10. veya 20. yıllarımızı kutlamak istiyoruz. Bol bol konser vermek ve yaptığımız şarkıları insanlara tanıtmak istiyoruz. Yeni şarkılarımızı da kendimizi geliştirerek yapmak istiyoruz.

Gelecek albümlerde tema ya da tarz olarak bir değişiklik olacak mı?

Bir sonraki albüm biraz daha agresif olacak. Yani Lora, kafasındaki müziği ikinci albümde bulacak.

Son olarak Azizm’in klasik sorusunu yöneltmek isterim. Normalde Kültür Bakanı olsanız neler yapardınız diye soruyorduk ancak grup  olduğunuz için şöyle değiştirmek istiyorum: Yönetici grupta yer alsanız neler yapmak, neler değiştirmek isterdiniz? 

Bu tek başımıza değiştirebileceğimiz bir gerçek değil. İnsanların da kendilerini değiştirerek buna katkıda bulunmaları gerekir. Kişisel bir olay olmadığını düşünüyoruz. Eğer bir cevap vermemiz gerekirse müzisyenlerin kendilerini geliştirebilecekleri ve kendilerini gösterebilecekleri yerlerin genişletilmesini sağlardık. Yazılı ve görsel basında biraz oynamak gerekir diye düşünüyoruz.  Her hafta aynı insanları sunmak yerine arka planda kalan yetenekleri sunmak daha doğrudur.

Grup Lora’nın internet adresi

www.lora-online.com

Grup Lora’nın “Sen” adlı parçasının videosu için

http://www.mtv.com.tr/mplay/detail.aspx?ClipId=4342

 

Ezgi Sandal

*https://issuu.com/azizm/docs/edergikasim2008

Bunu paylaş: