Bayram mı Yoksa… – Osman Bahar

Bayram mı Yoksa…* 

Basit bir gerçektir ki 1 Mayıs İşçi Bayramı’dır. Şöyle geçmişimize  doğru dönüp baktığımızda aslında bunun pek de bayram olmadığını görmek zor olmayacaktır. Zira 1977 yılında yaşanan olayları bugün 50lilerinde olanlar gayet iyi biçimde hatırlamaktadır. Ancak sorun şu ki bugün itibariyle hem 50lilerinde olanların hem de 20lerinde olanların hafızalarına yeni bir 1 Mayıs kazınmıştır. 2008 yılında olduğumuz dönemde, yeni binyıla girmiş olmaktan 8 yıl geçmiş olmasına karşın Türkiye’nin hala 1977 yılında kalmış olması ne acı verici bir durum. 31 yıl öncesinden tek farkımız bu sefer kimsenin ölmemiş daha acı bir tabirle öldürülmemiş olmasıdır.

Şimdi hiç sevmediğim bir şeyi yapıyorum. Varolanı başka bir şeyle kıyaslayacağım. 2008 yılında 1 Mayıs Almanya’da 30 Nisan gecesinden itibaren atılan havai fişekler eşliğinde kutlanmaya başladı. Türkiye’de ise emekçiler hala 1 Mayıs’ta Taksim’de yürüyebilmek için izin almaya çalışıyor.

İnşaatta çalışan bir ustanın veya bazıları tarafından değersiz görülen bir çöpçünün, bilmem ne şirketinin genel müdürüne karşı saygın olmak istediği belki de tek gündür. Ama siz ona bu fırsatı bile vermiyorsunuz. Bunun, o işçi için ne kadar acı olduğunu kim tahmin edebilir ki?

Efendim neymiş 1 Mayıs’ta Taksim’de yürümeyecekmiş. Neden yürünmesin? Eskişehir sokaklarında yürünüyor, Ankara’da, İzmir’de her yerde yürünüyor da neden İstanbul’da yürünemiyor. O gün, polis tek bir müdahale etmese, insanlarımıza Taksim’e çıkıp dertlerini söyleme şansı verilseydi hiçbir sorun olmadan öylece geçip gidecekti. Sendikaların orada yürüme arzusunun sebebi belki de 31 yıl önce yaşananlardan daha güzel 1 Mayıs’lara adım atmak istemeseydi. Ama onları orada yürütmeyenlerin hiçbir amacı yoktu.

Gönül isterdi ki bizzat tanık olduğum Şişli’deki o olayların yaşanmış olmasaydı, kimsenin Almanya’daki gibi havai fişeklerle kutlayacağını da sanmıyorum ama keşke emekçilerimize o hakkı da verebilseydi tepemizdekiler.

Şunu da söylemeden edemeyeceğim. Birkaç hafta öncesine kadar 1 Mayıs’ı resmi tatil yapalım diyen başbakan, bu yaptırdıklarıyla ne kadar samimi olduğunu bizlere bizzat gösterdi.

*https://issuu.com/azizm/docs/edergimayis2008

Bunu paylaş: