Hrant Dink Anması ve “Komşular” Belgeseli Gösterimi (20 Ocak 2012)

5Azizm Sanat Örgütü ile İzmir Sinema ve Görsel Sanatlar Derneği’nin birlikte düzenlediği etkinlik kapsamında, Türkiye-Ermenistan sınırındaki iki komşu köyün gündelik yaşantısını konu alan, yönetmenliğini Gor Baghdasaryan’ın üstlendiği “Komşular / Neighbors” belgeseli İzmir Konak Sineması’nda Hrant Dink anısına 20-27 Ocak haftası boyunca her akşam saat 19.00’da gösterildi. Belgeselin 20 Ocak tarihindeki ilk gösterimi örgütümüzün senaristi ve yönetmenlerinden Selin Süar’ın, belgeselin yönetmeni Gor Baghdasaryan’ın gönderdiği mektubu da okuduğu sunumuyla gerçekleşti.

Sunum Metni

Değerli sanatseverler, değerli basın emekçileri ve dostlar, Öncelikle, Hrant Dink’in aramızdan koparılışının 5. yılında, faşist ve gerici devlet katillerin saldırısını “3-5 kendini bilmez genç”in galeyanı haline sokak adaletin adaletsizliğini kınadığımızı bir kez daha duyurmak istiyoruz. Ve böyle acı ancak önemli bir günde bizleri yalnız bırakmadığınız için teşekkür ederiz. Yönetmenliğini Gor Baghdasaryan’ın gerçekleştirdiği “Komşular” belgeseline geçmeden önce sizlere kısaca komşumuz Gor ile tanışmamızı anlatmak istiyorum. Azizm Sanat Örgütü olarak 2010 yılında Hrant Dink Vakfı’nın düzenlediği Uluslararası Vicdan Filmleri Festivali’nin kazanan ekiplerinden biri olduğumuzu öğrendiğimizde bu büyük mutluluğun üstüne ne çıkabilir diye düşünür olduk. Derken Vicdan Filmleri’ni kazanan kısa filmimiz “Umut”un ülkemizin belki de en büyük ve önemli film festivali, 30. Uluslararası İstanbul Film Festivali’ne çağrıldığını öğrendiğimizde kısa film yolculuğumuz bambaşka bir boyuta uzandı. Filmimizinde yer aldığı “Vicdan Filmleri” gösteriminden hemen önce Pera Müzesi’nde Ermenistan-Türkiye Sinema Platformu’nun düzenlediği “Sınırları Aşan Filmler”in gösterimi vardı. Buradaki 5 belgesel arasında gerçekçiliği, sıcaklığı ve izleyicilerin zihninde tartışmalara yol açmasıyla dikkatimizi çeken belgesel “Komşular” olmuştu. Birbirlerini sürekli izleyecek kadar yakın, ancak asla tanışabilme şansı olamayacak kadar uzak bu komşuların ötekileştirilmeye karşı samimi duruşları izlemeye değerdi. Bu sebeple filmin daha fazla kişi tarafından izlenilmesi gerektiğini düşündük ve Gor’a iletişime geçtik. Komşumuzun da bu olası gösterim konusundaki hevesini görünce güzel bir etkinlik olması için kolları sıvadık ve nihayet Gor’a Azizm’de söyleşi yaptığımız bu ay İzmir Sinema ve Görsel Sanatlar Derneği’nin emekçileri “Komşular”ın gösterimi için ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını söylediler. Emekleri sonucunda, Konak’tan İstanbul Emek’e kadar uzanan bir umuda dönüşen İzmir’in vazgeçilmezi Konak Sineması’nı sanatsevelere kazandırarak, komşumuz Gor’un bu akşam Hrant anısına sizlerle buluşmasını sağladılar. Şimdi izninizle sözü daha fazla uzatmadan Manana Films yönetmeni, Ermeni sanatçı Gor Baghdasaryan’ın sizlere yazdığı mektubu okumak istiyorum;
” Sınır sorunsalı benim her daim ilgimi çekmiştir. Sadece ülkeleri tel örgüler ve kapılarla ayırmanın ötesinde sınırların kendisi gerçekten gerekli mi? İnsanlar sınırlar olmadan mutlu yaşayabilir mi? Yoksa sınırlar, yüzyıllar boyunca şekillenen milli, dini, kültürel ve felsefik farklılıkları vurgulamak için gerekli bir kötülük mü? Benim için “Komşular” Ermenistan-Türkiye sorunu ötesinde sınırların ta kendisi üzerine bir film. İki ülkeyi ayırmanın dışında kültürleri, dinleri, uygarlıkları ayıran sınırlar… Türk-Ermeni sınırı tüm bunların toplamı, simgesi. Asırlık bir tartışmanın geçiş noktası, acı hatıraların, değişen hayatların sembolü. Bu film yıllar yılı kendime sorduğum soruların özü gibi; sınırlar aşılabilir mi? İnsanlara diledikleri gibi yaşama şansı tanınabilir mi? Yoksa sınırların haklı bir gerekçesi mi var? Belki de sınırlar sadece politika ve ekonomiyle alakalı değildir. Belki de sınırlar bizim içimizde, kültürümüzde, dinimizde, genlerimizde hatta kanımızdadır. Bir gün uyansak ve sınırların yok olduğunu görsek, gerçekten düşmanımıza dost eli uzatacak mıyız? Bu soruları tam anlamıyla cevaplayabildim mi bilmiyorum ama zaten “Komşular” bu sorulara cevap bulma iddiasında değil. İzleyicilerin cevaplar aramasını istemiyorum ama en azından benim kendime sorduğum soruları kendilerine sormalarını isteyebilirim. Son olarak “Komşular”ın İzmir’de izleyiciyle buluşması için aylardır çaba harcayan Azizm Sanat Örgütü’ne ve yönetmenlerinden Selin Süar’a teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca bu gösterimin, İzmir’in tarihi Konak Sineması’nda gerçekleşmesini sağlayan İzmir Sinema ve Görsel Sanatlar Derneği’ne teşekkür ederim. İzmir’li komşularımı selamlıyor ve iyi seyirler diliyorum.
Gor BAGHDASARYAN”

Bunu paylaş: