Uşak Kısa Film Yönetmenleri Forumu Sonuç Bildirgesi Yayınlandı

Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali’nin son iki yıldır gerçekleştirdiği ve finalist kısa film yönetmenlerinin katıldığı Kısa Film Yönetmenleri Forumu’nun sonuç bildirgesi yayınlandı.

Uşak Üniversitesi İletişim Topluluğu’nca 12-13-14 Aralık tarihinde düzenlenen ve başarıyla tamamlanan festivalin son gününde yüksek katılımla gerçekleşen forum, önceki yıl olduğu gibi Türkiye’de kısa filmin ve kısa filmcilerin sorunlarına eğilerek sonuç almaya yönelik kararların tartışıldığı bir açık oturuma dönüştü. İlk forumda alınan kararların 4. Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali’nde uygulanmasından hareketle yeni kararlar alan, yol haritaları çizen forum, önceki ve yeni kararların diğer festivallerce de uygulanmasına yönelik bir örgütlenme modeline de, ilk kez forumda duyurulan Kısa Film Yönetmenleri Derneği ile, kavuşmuş oldu. Dernek başkanı, eleştirmen Sidar Serdar Karakaş ve Azizm Sanat yönetmenlerinden Onur Keşaplı’nın yürütücülüğünde gerçekleşen forumun 14 maddelik bildirgesi ve imzacıları ise şöyle;

4.Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali (12-13-14 Aralık 2017)

Kısa Film Yönetmenleri Forumu

Sonuç Bildirgesi

1.Festivallerin, programlarına aldıkları uzun metrajlara ve ekiplerine yönelik tanıtım, gösterim, ağırlama gibi başlıklarda gösterdikleri hassasiyetleri kısa filmlere ve kısa filmcilere de sağlamaları gerekmektedir.

2.Festivallerin, birincil görevleri olan, filmleri izleyiciyle buluşturma noktasında üzerlerine düşeni yapmaları, özellikle kısa filmleri programların zor ulaşılan ve daha az önem arz eden kesimi olarak yorumlamak yerine hak ettikleri değeri vermeleri sağlanmalıdır.

3.Festivallerde, kısa filmin özgün bir görsel sanat olduğu, ciddi bir değerlendirme gerektirdiği unutulmayarak seçici kurul oluşumlarında yalnızca ünlü ve bilinen adlar değil, kısa film konusunda uzman adlar da seçici kurul veyahut festival ekibinde yer almalıdır.

4.Bu doğrultuda, nasıl ki uzun metrajlara yönelik yarışmalarda uzun metraj yönetmenleri seçici kurulda yer alıyorsa, kısa metraj yarışmalarında ve hatta uzun metraj yarışmalarındaki seçici kurullarda da kısa metraj yönetmenlerine yer verilmelidir.

5.Başta kısa film festivalleri olmak üzere programında kısa film yarışması ve/veya gösterimi olan tüm sinema etkinlikleri, nasıl ki uzun metraj gösterimleri sonrası yönetmen ve ekibin seyirciyle buluşmasını sağlıyorsa aynısını kısa film yönetmenleri ve ekipleri için de yapmalıdırlar.

6.Film festivallerinde ödüller sinema sanatının tüm alt başlıklarını kapsayacak şekilde güncellenmeli ve yönetmenlik, senaristlik, görüntü yönetmenliği, sanat yönetmenliği, kurgu, ses dallarında derecelendirmelere gidilmelidir.

7.Festivallerin yarışmalı bölümlerinde finale kalanlar arasında dereceye girenlere dağıtılan ödül paralarının daha adil ve eşitlikçi bir şekilde taksim edilmesi sağlanmalıdır. Meblağ konusunda birinci-ikinci-üçüncü arasındaki büyük fark azaltılmalı, bu denge gözetimi sırasında finale kalan ancak dereceye giremeyen filmlere de belli bir miktarda ödeme yapılmalıdır.

8.Türkiye’deki kısa film festivalleri arasında ilk kez Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali’nde gerçekleştirilen, gösterime giren tüm filmlerin ekiplerine gösterim telifi ödenmesi ülkedeki tüm festivallerde uygulanmalıdır.

9.Gösterim telifleri yalnızca finale kalan filmlere değil, öne elemeyi geçerek gösterime girmeye hak kazanan tüm filmlere ödenmelidir.

10.Kısa filmciler, başvuruda bulundukları film festivallerine, ön elemeyi geçmeleri konusunda kendilerine sembolik telif ödenip ödenmeyeceği sormalı, olumsuz yanıt durumunda gerekçeyi öğrenmekten festivali boykota kadar çeşitli yöntemler izlemelidir.

11.Festivallerin kamu malı olduğunu, kamuya hizmet etmek için yapıldığını festivali organize etmek için anlaşan şirket veya kişilerin unutmaması gerekmektedir. O festivallerde tüm kısa filmcilerin hakkının olduğu, bu yüzden kendi yaptırdıkları filmleri ön elemeden geçirmeden o festivallerin programına alamayacakları unutulmamalıdır.

12.Kısa film yönetmenlerinin çektikleri filmlerden, başta bir sonraki filmlerine yönelik bütçe olmak üzere, gelir kazanmalarını sağlayacak, TV, internet ve sinema salonları gösterimlerini de içeren yol haritaları oluşturulmalıdır.

13.Kısa film sahasının son yıllarda estetik ve teknik açıdan geldiği kaliteli seviye göz önüne alınarak, Kültür Bakanlığı’nın destek fonları dışında kısa filme katkı sağlayacak alternatif ağlar şekillendirilmelidir.

14.Tüm bu maddelerin uygulanabilmesi ve gerektiğinde kısa filmcilerin tek ses olarak hareket edebilmeleri bağlamında, bu yıl kurulan Kısa Film Yönetmenleri Derneği gibi oluşumların öncülüğünde kısa filmcilerin sorunlarını değerlendirmek ve sonuca yönelik seslerini yükseltmek adına, kısa film festivalleri yönetimlerini, dernekleri, sendikaları ve sanatçıları bir araya getirecek ulusal ölçekli bir kısa film forumunun her yıl gerçekleştirilmesine yönelik girişimler başlamalıdır.

Alper Kızılboğa

Alper Tunel

Cem Göksoy

Deniz Şengül

Egemen Özcan

Ercan Selim Öngöz

Kardelen Eren

Mazhar Yıldız

Nuri Cihan Özdoğan

Onur Coşkuner

Onur Doğan

Onur Keşaplı

Özgül Gürbüz

Salih Toprak

Sidar Serdar Karakaş

Süleyman Demirel

Bunu paylaş: