Asıl Aptallar Kim? 3 Idiots – Deniz Eren

Asıl Aptallar Kim? 3 Idiots*

“Eleştirmemek, sorgulamamak, makineleşmek ve adeta bir robot gibi ezbere yaşamak” nasılda tanıdık kelimeler değil mi? İşte tamda bu noktada 3 İdiot’un yönetmeni Rajkumar Hirani vereceği mesajı tokat gibi yüzümüze çarpıyor ve bizi bize anlatan bir film ile karşı karşıya bırakıyor.

Bollywood’tan bir eleştiri geliyor ve hayatımızda görebileceğimiz en akıllı aptalları anlatıyor, 3 İdiot bizlere… Eğitimin ne olduğundan çok “nasıl” olması gerektiğini söylüyor ve filmin ilk yarısında asıl aptalların kim olduklarını bizlere gösteriyor. Düşünüp anlamaktansa ezberi ve yarışı savunarak duygularımızı körelten ve böylelikle bizi tek tip bir insan haline çeviren eğitim sistemine karşı Rancho, Farhan ve Raju’nun hikâyelerine tanıklık ediyoruz. Tabi ki hikâyelerinin içine dostluk ve aşkta giriyor… Özellikle son sahnesinde, “dostluğunda bu kadarı olur mu artık  abartı” demiş olsam da günümüz toplumundaki arkadaşlıklara baktığımızda böyle bir dostluğa ihtiyacımız olduğunu demeden geçemeyeceğim.

Ezberci ve dayatmacı eğitim sistemine karşı verdiği mesajlar dışında seyirciye verilmek istenen diğer bir mesaj ise “paranın her şey olmadığını” bizlere göstermek istemesi olmuştur. Rancho’nun, üniversite dekanı Virus’un kızının her şeyi maddiyat olarak gören para aşığı sevgilisinin gerçek yüzünü göstermeye çalışması sonucunda aralarında doğan aşkla yönetmenin vermeye çalıştığı bu mesaj filme heyecan ve renk katmış olsa da aynı zamanda aşklarını gereksiz bulduğumu söyleyebilirim. Çünkü eğitim sisteminin konu alındığı filmin bütününde yönetmen Rajkumar Hirani vermek istediği mesajı zengin kız fakir oğlan temalı aşkla vermek yerine üniversitede arkadaş ortamında olacak bir olayla seyirciye verseydi eğer verilen mesaj daha anlamlı olabilirdi.

“En İyi Film” başta olmak üzere toplam 5 ödüle layık görülen 3 İdiots Hint sinemasına karşı önyargısı olanların görüşünü değiştirebilecek nitelikte olduğunu söyleyebilirim. İzleyicilere müzikal bir tiyatro izliyormuşuz havası veren ve Hint sinemasını (Bollywood) diğer kültürlerden ayırıp alışılmışın dışında bir sinema anlayışıyla kendisine özgü müziklere, danslara ve şarkılara 3 İdiot’ta da rastlamak mümkün… Özellikle öne çıkan “zoobi doobi, jaane nahin denge tujhe ve give me some sunshine” şarkıları izleyenleri hem eğlendiriyor hem de hüzünlendiriyor.

Raju fakir ailesinin kurtuluş umudu olmuş; Farhan fotoğrafçılık yeteneği varken ailesi tarafından mühendis olmaya zorlanmıştır. Raju ve Farhan başkalarının onlara biçtiği hayatı yaşamaya başlamışken idealist düşüncelerinin yanında marjinal kimliğiyle de ön plana çıkan Rancho’nun aynı zamanda Raju ve Farhan’a nasıl ayna olduğuna da tanıklık ediyoruz. Ne yazık ki herkesin Rancho gibi kendisine ışık tutacak bir yakını olmuyor. Bu yüzden film bitince izleyiciler ikiye ayrılıyor; hayallerini gerçekleştirmiş olanlar ve hayalleri yarıda kalanlar…

Bunu paylaş: