Lal ı Güzaf Meselemiz: ‘’Lal Gece’’ – Semra Polat

Lal ı Güzaf Meselemiz: ‘’Lal Gece’’* 

Türkiye’nin kanayan yarası halinden kurtulamayan çocuk gelin meselesini Reis Çelik, ‘’Lal Gece’’ ile gündeme taşıyor. Richard Schenkman’ın 2007 yapımı ‘’Dünyalı / The Man from Earth’’ filmi gibi tek mekanda çekilen “Lal Gece’’ tüm kadrosuyla harikulade bir performans ortaya çıkarıyor.

Ardahan’da yaşanan gerçek bir olayı konu alan ‘’Lal Gece’’, tek bir mekanda ‘gerdek gecesi’ tasviri üzerinden erkek egemen bir toplumun kadınlar üzerindeki tahakkümünü gözler önüne seriyor. ‘’Lal Gece’’, Dilan Aksüt’ün canlandırdığı genç kız ile İlyas Salman’ın oynadığı hapisten yeni çıkmış yaşlı bir adamın gerdek gecesinde geçmekte. Reis Çelik, tiyatral bir anlatımın epik gösterimi olarak hazırladığı ‘’Lal Gece’’ filmiyle toplumun kanayan yarasına parmak basarken, seyrekleri kendi iç dünyalarında bir yargıya sürüklüyor.

1995 magazin gazetecileri derneği ödülü ile “en iyi yönetmen” ödülü alan Reis Çelik, Lal Gece filmiyle Altın Koza Film Festivali (2012) ‘’izleyici ödülü’’ aldı. Yıllara meydan okuyan oyunculuğu ile sinemaya damgasını vuran usta oyuncu İlyas Salman ise Lal Gece filmiyle ‘’en iyi erkek oyuncu’’ ödülüne layık görüldü.

Lal Gece’nin konusu kısaca çocuk gelinler diye geçse de, filmin konusu daha fazlasını içeriyor; öncelikli olarak duygu sömürüsü yapan bir film değil! Reis Çelik ‘’Lal Gece’’de klasik terminolojinin ötesinde ‘’kadın eziliyor’’ gibi sıradan bir düşünceden yola çıkmıyor . Son zamanlarda toplumsal cinsiyet konusunda sıklıkla karşımıza çıkan ‘’imkansız iktidar: erkeklik’’ temalı ele alınmamış. Böyle olması izleyenleri ayrıca heyecanlandırıyor. Sinema estetiğinin toplumsal gerçeklerle birleştiği noktada ‘’Lal Gece’’, yanlış bir doku üzerinden tartışılan ‘’toplumsal cinsiyet’’ konusunun akması gereken mecrada duruyor. Film de meramını bu imkansız iktidar üzerinden anlatmaya çalışıyor ve en önemlisi de bunu başarıyor. Reis Çelik başarılı bir yönetmen profili çizerek, toplumun erkeğe yüklediği imkansız iktidarı kadının eliyle iyice deşmiş ve ‘’gelenek, kültür, toplum’’ bağlamında erkeğin düştüğü trajik kahramanlığa iyi bir bakış açısı oluşturmuş.

Vizyona girdiği ilk günden itibaren sinema salonlarını tıklım tıklım dolduran ‘’Lal Gece’’ Reis Çelik’in en iyi yapıtlarından biri. Klasik ve alışılagelmiş ‘’töre filmleri’’nden ayrıksı yapısıyla farkını ortaya koyan, “dışarıdan” değil “içeriden” bakan, gerçekçi ve güçlü diyaloglarıyla tek bir odada geçen harikulade bir film ‘’lal Gece.’’

*https://issuu.com/azizm/docs/edergiocak2013

Bunu paylaş: